9. 10. 2013  Maribor

Predavanje “Javni sektor in izobrazba na prostem trgu”

  • Organizator: MISC INFOPEKA, Zofijini ljubimci

trap_freedom_360

Vabljeni na predavanje, ki bo potekalo v sredo, 9.10.2013, med 17h in 20h, v prostorih MISC INFOPEKA

Predavanje je namenjeno seznanjanju, kako ekonomske prakse in ravnanja spreminjajo način delovanja in cilje v javnem šolstvu ter drugih področjih javne sfere.

Na začetku predavanja si bomo ogledali BBC-jev drugi del dokumentarnega filma “Past: Osamljeni robot” (“The Trap: The Lonely Robot”, 2007) znanega britanskega politologa in dokumentalista Adama Curtisa. Serija »The Trap« se v treh enournih delih ukvarja s preiskovanjem stanja stvari v današnjem svetu s poudarkom na konceptu in definiciji svobode. V drugem delu »Osamljeni robot« se Curtis osredotoči na devetdeseta leta in odločitev politike, da bo idejo svobodnega trga prenesla tudi na preostala področja našega življenja (npr. zdravstvo, šolstvo). Nadzorno nam prikaže, kako se je načrt ustvarjanja svobodne demokratične družbe prostega trga spremenil v družbo ljudi robotov, kjer se s pomočjo številk uravnavajo tudi naša čustva. Predstavljene so posledice novih družbenih pravil in vzpostavljanja industrije lajšanja njenih simptomov, katere namen je normalizirati človekovo obnašanje. Da bi se ljudje, predvsem otroci, obnašali bolj družbenim normam predvidljivo.

Filmu bo sledilo predavanje Andreja Adama in Aleksandre Žorž v katerem nam bosta prikazala, kako se politike prostega trga skušajo uveljaviti tudi v naši državi. In kako počasi, a učinkovito spodkopavajo naš javni sektor. Prisluhnili bomo posledicam neoliberalizacije javnega sektorja, predvsem na področju šolstva, kjer je z vidika kapitala kakovosten proizvod šolskega sistema posameznik, ki bo prisiljen ohraniti in reproducirati družbeni sistem, obstoječa oblastna družbena razmerje razmerja in to ne le iz dneva v dan, temveč tudi miselno, v svojih projekcijah prihodnosti, kjer ostaja – ta podjetnik samega sebe – za vselej priklenjen na vlaganje vase, na izgradnjo lastnih kompetenc.

Predavanje je namenjeno usposabljanju mladinskih delavcev, učiteljev mentorjev, pedagoških in svetovalnih delavcev ter mladih, ki delajo z drugimi mladimi.

Rok prijave je 7. 10. 2013 na infopeka@infopeka.org.

Cilji:

– spoznati neoliberalne trende, ki spreminjajo šolski sistem v aparat neoliberalne kontrarevolucije,
– razmisliti o lastni vlogi delovanja ter predlagati možne spremembe in ukrepe.

Urnik:

Trajanje                 Aktivnost
17:00 – 18:30       Ogled filma “Past: Osamljeni robot”
18:30 – 20:00      Predavanje z razpravo.

O predavateljih:

Andrej Adam, dipl. univ. prof. filozofije in sociologije, predavatelj na ruški in ravenski gimnaziji. Je avtor številnih socioloških in filozofskih del, člankov, prevodov. Objavlja v Dialogih, Filozofiji na maturi, Delu, Večeru, Katedri, ČKZju, Mladini, Šolskih razgledih in reviji Otrok in knjiga. Leta 2009 mu je dolenjska revija Rast podelila nagrado za angažirano prozo.

Aleksandra Žorž, predsednica društva Zofijini ljubimci. Je vodja projekta »Partnersko kmetovanje« in »Časovna banka Maribor« ter soustvarjalka številnih humanističnih dogodkov (»Zofijini bralni večeri«, »Upor v demokracij«, »Zofijini humanistični večeri«, »Spoznavanje Marxa in Nietzscheja«, »Delo-kapital-komunizem«).