20. 3. 2013  - 21. 3. 2013  Maribor

Predavanje »Emma Goldman in Voltairine de Cleyre: anarhistki sredi vrtincev zgodovine«

  • Organizator: MISC INFOPEKA, Zofijini ljubimci

V sredo, 20. 3. 2013, te ob 18:00 vabimo v MISC INFOPEKA na predavanje Andreja Pavlišiča o dveh najbolj znanih anarhistkah klasičnega obdobja velikega razmaha delavskega gibanja v ZDA.

Za razliko od prevladujočih pogledov ima anarhizem bogato zgodovino. Že dolgo kot obet svobode vseh svobod deluje kot ultimativen navdih tako za množična gibanja kot manjše kolektivne eksperimente v organiziranju družbe. Ne vedno pod tem imenom napaja nove inovacije, metode, teorije in prakse. Vedno znova ga skušajo slikati kot prikazen in obtožiti, da je nepraktičen, naiven ali zastarel. In vedno znova se vrne in preseneti s konkretnimi učinki.

Boj za kontracepcijo in proti patriarhatu, za svobodno ljubezen in proti vojni, proti kapitalizmu in za svobodno razvijanje potencialov vseh, to je le nekaj od zgodb iz začetka 20. stoletja, s katerimi sta neposredno povezani imeni Emme Goldman in Voltairine de Cleyre. Na obe je precej vplival boj za skrajšanje delovnega časa, ki ga simbolizira Haymarket in v morilski odgovor države, ki je sodno usmrtila vidne aktiviste. Obe sta za sabo pustili številne dosežke, poleg njih pa tudi bogate in še danes aktualne refleksije o pomenu vsega tega. Pisali sta o anarhiji in kako sta postali anarhistki, o direktni akciji, o poroki, ženskah, Franciscu Ferreru in moderni šoli izobraževanja, o nasilju ter seveda o vseh revolucijah, ki so jima prečile življenjsko pot. Voltairine je umrla zelo mlada, Emma pa so zaradi radikalnih idej in intenzivnega političnega delovanja ZDA izgnale. To jo je pripeljalo do bližnjega srečanja z revolucijama v Rusiji in v Španiji, o katerih je zapustila pomembne analize.

Uporabno je tudi danes brskati po namerno pozabljeni zgodovini, saj zgolj na ta način ne ostanemo vedno njeni talci. Tako spremljajoč sodobno politično realnost v ZDA zlahka pozabimo, da je bil v tej državi nekoč proletariat borben in militanten. Njegova moč je bila zlomljena s kombinacijo najhujše represije in vpeljavo fordističnega modela produkcije. Svojevrsten lov na čarovnice (posebej migrante) je v času “rdečega preplaha” takoj po prvi svetovni vojni (in v splošnem revolucionarnem razmahu, ne samo v Rusiji) globoko zarezal v delavsko gibanje. Tudi Emma Goldman je kot “najbolj nevarna ženska”  kot jo je označil razvpiti šef FBI J. Edgar Hoover, je morala prisilno zapustiti državo, seveda šele potem, ko je nekaj časa preždela v ječi zaradi sodelovanja v kampanji za kontracepcijo. Politični procesi, propaganda in tolpe oboroženih banditov, ki so razbijale delavske stavke so bili le posamični izrazi brutalnega razrednega boja, ki je v neolepšani obliki plamtel širom ZDA. Ravno tovrstne “umazane” podrobnosti so tisto, kar je tehtnico razrednega boja nagnilo na stran kapitala in vladajočega razreda nasploh. Boj za ohranitev te zgodovine je nujen sestavni del slehernega boja za družbo onkraj kapitalizma, patriarhata in nasilja v sedanjosti in prihodnosti.

Na tokratnem predavanju bomo predstavili glavne poudarke iz biografije tako Emme kot Voltairine ter se sprehodili po nekaterih ključnih temah, s katerimi sta se obe ukvarjali. Z malo sreče bo na voljo tudi nekaj knjižnega materiala obeh avtoric.

Predavanje je del projekta “Beremo s teto Roso – knjižnica s čitalnico z družbeno-angažirano literaturo in družbeno-transformativne oblike izobraževanj”, ki je del programa EPM Maribor 2013

Več na: http://www.infopeka.org/web/?p=26742