21. 2. 2018  Maribor

»Osnovna vprašanja svobode«

  • Organizator: III. gimnazija Maribor, Zofijini ljubimci

V sredo, 21. 2., ob 17. uri, vabljeni na III. gimnazijo Maribor (učilnica 30), na predavanje dr. Friderika Klampferja z naslovom »Osnovna vprašanja svobode«.

Svoboda ni le eminentno filozofski pojem, ki s svojo večpomenskostjo in večplastnostjo filozofom/injam že tradicionalno povzroča glavobole, vsaj v zahodnem svetu je tudi nadvse cenjena vrednota. Brez svobode odločanja in delovanja si svojih življenj sploh predstavljati ne znamo ali pa jih vsaj ne bi hoteli živeti. Na svobodo prisegamo stari in mladi, beli in rdeči, levi in desni. Pa tudi zares vemo, kaj svoboda je in kaj ni, koliko je dejansko premoremo, kaj vse jo v današnjem svetu ogroža in zakaj, če sploh, je tako dragocena, da jo je vredno zaščititi in da smo jo pripravljeni na vse pretege braniti?

V predavanju bomo razreševali filozofske uganke o svobodi, pri tem pa skušali njeno realnost razmejiti od sladkih iluzij, ki jim vsaj občasno podleže vsak od nas.

Dr. Friderik Klampfer predava etiko in politično ter socialno filozofijo na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Mariboru.

Predavanje je namenjeno dijakom III. gimnazije in širši zainteresirani javnosti.

Vabljeni!