16. 9. 2015  Maribor

Naše dolžnosti v humanitarni krizi

  • Organizator: III. gimnazija Maribor, Zofijini ljubimci

znak

Vabljeni na predavanje Friderika Klampferja:  Naše dolžnosti v humanitarni krizi.

  V sredo, 16.9.2015 ob 17.uri na III. gimnaziji Maribor (v učilnici št.30).

Zaostrena begunska kriza že mesece polni naslovnice časopisov in je v zadnjih tednih celo pregovorno anemično eurobirokracijo prisilila k sestankovanju in ukrepanju. Onkraj političnih, pravnih ali čisto preprosto logističnih dilem pa sprožajo podobe množic na begu pred vojnim razdejanjem in bedo tudi potrebo po globljem, filozofskem razmisleku. Smo se Evropejci na humanitarno krizo odzvali s premalo ali preveč sočutja in solidarnosti? Kaj, če sploh kaj, dolgujemo ljudem v stiski, ki je nismo sami povzročili? Kdaj so zadržki do sprejema beguncev legitimni, kdaj pa le izraz slabo prikrite ksenofobije? So ustaljene pravne kategorije (recimo pravica držav do regulacije oz. omejevanja priseljevanja) in razlikovanja (npr. med begunci in ekonomskimi migranti) sploh moralno vzdržne? V predavanju bomo prevprašali te in vrsto drugih samoumevnosti, ki krojijo naše razmišljanje in onemogočajo trezno javno razpravo o aktualni begunski krizi.

Friderik Klampfer predava etiko, politično in socialno filozofijo na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Je avtor Etiškega pojmovnika za mlade (2003) in soavtor (z Janezom Bregantom in Smiljano Gartner) Telovadnice za možgane: uvoda v kritično mišljenje (2008) ter številnih člankov s področja teoretične in praktične etike ter politične filozofije.

Cikel predavanj Kapitalizem in demokracija se izvaja v okviru projekta Ubrane skupnosti – Krepitev samoorganiziranih četrtnih skupnosti za neposredno demokracijo in soodločanje o razvoju skupnosti Društva za podporo radiu MARŠ, ki ga financira Finančni mehanizem EGP in Norveški finančni mehanizem.

logoti4