7. 5. 2014  Maribor

»Na poti k novemu gospodarskemu modelu v Venezueli«

  • Organizator: Pekarna - magdalenske mreže, Zofijini ljubimci

Predstavitev

Veleposlaništvo Bolivarske republike Venezuele v Sloveniji vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže in Zofijinimi ljubimci v sredo, 7. 5. 2014, ob 18:00 vabi v prostore Pekarne Magdalenske mreže (Ob železnici 16, Kulturni center Pekarna, Maribor) na predavanje in video projekcijo z naslovom »Na poti k novemu gospodarskemu modelu v Venezueli«. Dogodek je namenjen predstavitvi trenutnega realnega stanja v Venezueli. Predstavitev bo izvedel dr. Wilmer Armando Depablos, odpravnik poslov Veleposlaništva Bolivarske republike Venezuele v Sloveniji.

Črpanje in rafiniranje nafte za izvoz in domačo porabo sta poglavitni gospodarski dejavnosti v Venezueli. V zadnjem desetletju se je zaradi visoke gospodarske rasti ob povišanju cen nafte na svetovnem trgu ter ekonomske in socialne revolucionarne politike v državi pomembno zmanjšala stopnja revščine. Vsi državljani imajo prost dostop do socialnega in zdravstvenega varstva ter izobraževanja.

Vsem dosežkom navkljub pa je revolucionarni republiki ostalo breme preteklosti, ki ga do danes še ni odpravila: prevelika odvisnost od naftnega izvoza. Po izbruhu zadnjih protestov je Venezuela sistematično stopila na pot preoblikovanja in samostojnosti narodnega gospodarstva. Predavanje bo govorilo o gospodarskem, socialnem in političnem razvoju Bolivarske republike, o težavah s katerimi se sooča in o nasprotovanju domačih in mednarodnih elit.

Več na: http://www.pekarna.org/web/index.php?page=dogodki&subpage=dogodek&id=1473