23. 11. 2015  - 30. 11. 2015  Ljubljana

Kulturna ambasada Palestine 2015

  • Organizator: BDS Slovenija, Skupina Ibriq, ŠSD SocioKlub, Zofijini ljubimci

Vljudno vas vabimo na Kulturno ambasado Palestine, ki bo potekala med 23. in 30. novembrom v Ljubljani. Več informacij v nadaljevanju in priponki.

Kulturna ambasada Palestine skuša širiti prostore razumevanja. Pripoveduje zgodbo o Palestini in Palestincih. O deželi na Bližnjem vzhodu, v kateri svoboda ni nekaj samoumevnega. O deželi oljk in pomaranč z bogato kulturno-zgodovinsko dediščino, v kateri pa so ljudje prisiljeni živeti za zidovi in v izgnanstvu in od katerih ima 5 milijonov ljudi status begunca.

V okviru Kulturne ambasade Palestine bomo razmišljali o vlogi Evrope in Slovenije v Izraelu in Palestini. Mednarodna skupnost ostaja do izraelske okupacije in apartheida ravnodušna, ter gospodarsko, vojaško in raziskovalno sodelovanje med Izraelom in Evropo le še povečuje. Odnos Evrope do Izraela in Palestine ne izpostavi le geostrateških interesov, ki so v ozadju, temveč postavi pod vprašaj tudi razumevanje človekovih pravic, demokracijo in spoštovanje mednarodnega prava.

Vabljeni, da se nam pridružite pri odpiranju alternativnih prostorov za te pripovedi.

Ponedeljek 23. 11., ob 19. uri: Pritličje, Mestni trg 2. Otvoritev Kulturne ambasade Palestine. Widad Tamimi, mlada palestinska pisateljica trenutno bivajoča v Ljubljani, bo spregovorila o palestinski filmografiji (pogovor bo potekal v angleščini). Glasbenik Marko Korošec bo večer spremljal z glasbo na
oud. Prisotnim bo poklonjen spomin na Palestino. Sledi manjša pogostitev. Večer je organiziran v sodelovanju s skupino Ibriq iz Trsta, ki prek palestinske literature ozavešča o palestinskem vprašanju.

Torek 24. 11., ob 18. uri: Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta, 28. Fertile Memory. Predvajanje celovečernega filma, ki ga je leta 1980 režiral palestinski režiser Michel Khleifi. V prisotnosti režiserja.

Sreda 25. 11., ob 18. uri: Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta, 28. Ma’loul Celebrates its Destruction. Predvajanje kratkega filma (1985) palestinskega režiserja Michela Khleifija. Filmu bo sledil pogovor z režiserjem. Pogovor bo vodila Widad Tamimi. Dogodek bo potekal v angleščini.

Ponedeljek 30. 11., ob 12. uri: Velika dvorana Fakultete za družbene vede, Univerza v Ljubljani. The Role and Responsibility of Israeli Media in the Ongoing Occupation. Predavanje izraelskega novinarja Gideona Levyja. Gosta bo predstavil prof. dr. Zlatko Šabič, prodekan za mednarodno sodelovanje in predstojnik katedre za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede. Dogodek je organiziran v sodelovanju s Študentskim sociološkim društvom SocioKlub in bo potekal v angleščini.

Ponedeljek 30. 11., ob 18. uri: Klub CD, Cankarjev dom. Occupation and Democracy: a Paradox. Pogovor z izraelskim novinarjem Gideonom Levyjem. Pogovor, ki ga bo povezovala novinarka Kristina Božič, bo potekal v angleščini. Na voljo bo simultano tolmačenje v slovenščino. Dogodek je organiziran v sodelovanju s Cankarjevim domom. Vstopnina: 3 EUR.

Kulturno ambasado Palestine organizira Gibanje za pravice Palestincev BDS Slovenija v sodelovanju s skupino Ibriq, Študentskim sociološkim društvom SocioKlub in Zofijinimi ljubimci.

Kulturna ambasada Palestine 2015 (PDF)

Več informacij:
Gibanje BDS Slovenija, info@bds.si
Zofijini ljubimci, zofijini@gmail.com
Študentsko sociološko društvo SocioKlub, ssd.socioklub@gmail.com

Napotilo:
http://www.bds.si