25. 9. 2014  Maribor

Komercializacija filma

  • Organizator: III. gimnazija Maribor, Zofijini ljubimci

Cikel filmozofskih večerov »Mediozofija – o posredovanem svetu«

Projekcija dokumentarnega filma »Za zasloni – hiper-komercializacija Hollywooda« in pogovor na temo rastoče komercializacije sodobnega filma

V četrtek, 25.9.2014, ob 18:00, na III. gimnaziji Maribor (Gosposvetska cesta 4, učilnica 30, drugo nadstropje)

»Behind the Screens – Hollywood Goes Hypercommercial« (Za zasloni – hiper-komercializacija Hollywooda), dokumentarni film, ZDA, 2000, DVD, 37′, režija: Matt Soar in Susan Ericsson; angleščina, slovenski podnapisi.

»Ko oglaševanje in trženje tvorita osrednjo logiko nekega obdobja, to seveda vpliva na vse, vključno s filmi. Zdi se, da Hollywood hitro postaja samo še en oglaševalski medij več. Ko si ogledamo kako so danes narejeni filmi, se zdi, kot bi se sprehajali med policami supermarketa, tako tesno so povezani s prodajo izdelkov.« (Behind the Screens)

Ob projekciji kratkega dokumentarnega filma »Za zasloni – hiper-komercializacija Hollywooda«, se bomo z gostoma, filmskim kritikom in publicistom dr. Maticem Majcnom in fotografinjo ter doktorsko študentko psihologije Almiro Ćatović, med drugim pogovarjali o prevladi komercialnega v filmih in o tem kaj to pomeni za samo umetnost filma in sporočila, ki nam jih posredujejo.

Hollywoodski filmi vse pogosteje postajajo zgolj sredstva prikritih tržnih in oglaševalskih motivov studiev in njihovih lastnikov. Dokumentarni filmski esej »Behind the Screens – Hollywood Goes Hypercommercial« (2000) (Za zasloni – hiper-komercializacija Hollywooda) raziskuje ta vse bolj samoumeven trend v smeri »hiper-komercializacije« filmov skozi prakse, kot so »umeščanje izdelkov«, »vezani posli«, »trženje« in »navzkrižna promocija«. Prikazuje številne konkretne filmske primere, ki jih argumentirano podpira s pogovori s priznanimi strokovnjaki s številnih medijskih področij. Sogovorniki so Jeremy Pikser, za Oskarja nominirani scenarist za film »Bulworth« (1998), Mark Crispin Miller, profesor komunikacij na Univerzi v New Yorku, Susan Douglas, profesorica komunikacij na Univerzi v Michiganu, profesor Robert W. McChesney iz Univerze v Illinoisu in profesorica Janet Wasko iz Univerze v Oregonu. Dokumentarni esej »Behind the Screens« tako predstavlja dostopen in zlahka dojemljiv argument o hiper-komercializaciji Hollywooda zasnovan za širšo publiko, še posebej za dijaško in študentsko populacijo, to je demografijo, ki ji največjo pozornost posvečajo tako hollywoodski studii kot oglaševalci.

Dr. Matic Majcen je filmski kritik in publicist, ki je doktoriral s temo o slovenskem poosamosvojitvenem filmu. Svoje članke objavlja v časopisih in revijah Večer, Dialogi in Ekran, pri slednjih dveh je tudi član uredništva. Je ustanovitelj spletne revije »Podoba-Glasba«, prve publikacije za umetnost glasbenega videa v Sloveniji.

Almira Ćatović je doktorska študentka psihologije v Ljubljani. Na ekonomski fakulteti v Mariboru je diplomirala na temo »Pogodbeno umeščanje izdelkov v filmu – »product placement«, kjer je združila MBA znanje univerze INSEEC iz študija v Parizu. Ukvarja se s fotografijo in raziskuje vpliv filma na percepcijo posameznika.

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z III. gimnazijo Maribor in s podporo MOM

Napotila:
http://www.mediaed.org/cgi-bin/commerce.cgi?preadd=action&key=102
http://www.mediaed.org/assets/products/102/studyguide_102.pdf
http://www.mediaed.org/assets/products/102/transcript_102.pdf
http://www.podoba-glasba.si/
http://almiracatovic.wordpress.com/
https://www.facebook.com/FotoStoritve
Pogodbeno umeščanje izdelkov v filmu – »product placement (PDF)
www.epf.uni-mb.si/ediplome/pdfs/catovic-almira.pdf
Odnos gledalcev so umeščanja izdelkov v film (diplomska, Miha Marinšek, 2009)
http://www.cek.ef.uni-lj.si/u_diplome/marinsek4093.pdf
http://www.tretja.si/