17. 8. 2020  Maribor

Glasba za razmišljujoče

  • Organizator: AGD Gustaf, Mitra, Zofijini ljubimci

Okrogla miza in filmski večer posvečen glasbi v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga ter Društvo za razvoj humanistike vas v ponedeljek, 17. 8. 2020, ob 18 uri, vabimo v Dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na osmi večer v sklopu novega cikla filmskih projekcij z diskusijami »Dokudoc Dokumentarna obzorja«, ki bo ob tej priložnosti posvečen razmisleku o glasbi, glasbenemu ustvarjanju in delovanju na glasbenem področju. Na okrogli mizi bodo sodelovali avtorji in akterji filmov ter strokovnjaki s področja glasbe: Matjaž Mrak, dr. Rajko Muršič in Darinko Kores – Jacks. Pogovor bo povezovala Aleksandra Goropevšek.

Program:

ob 18.00: Projekcija dokumentarnega filma Dokudoc 2017: Šum Balkana (2016, Zavod Kineki in Katapult, režija Boris Petkovič, 75 min)

Dokumentarni film ceste (roadtrip dokumentarec) pod režiserko taktirko Borisa Petkoviča spremlja glasbenika Tomaža Groma, ki se poda na pot po Balkanu. Nastal je kot beleženje procesa nastajanja in izvajanja glasbenega performansa Tomaža Groma Duša, šum, ventil in žica. Zgovoren naslov gledalca popelje po ulicah Balkana, kjer skladatelj, improvizator in kontrabasist išče nove sodelavce – ulične glasbenike. Glasba, ki je za Tomaža Groma oblika iskanj, neodgovorjenih vprašanj, pretoka idej, nepredvidljivih situacij in način komunikacije, mu pripelje na pot glasbenike z ulic Maribora, Zagreba, Tuzle, Novega Sada, Prištine, Tirane in Skopja. Skozi osebne zgodbe pripovedi glasbenikov ulic, skozi Gromove monologe, ki se v dokumentarcu zgodijo v avtomobilu med iskanjem posameznih protagonistov, se v Šumu Balkana srečata zven ulične in sodobne glasbe. Film, ki se je zgodil z dobesednim prestopanjem meja, je film o mejah jezika, govora, ulic, mest, instrumentov in glasbe, ki opominja na to, da trenje ustvarja obliko in da je včasih potrebno zapeljati izven navodil navigacijskih naprav – v umetnosti in na cesti.

“To je film nenehnega iskanja, ki se napaja v nesporazumu kot najbolj kreativnem momentu komunikacije. Šum je tu del celotnega koncepta filma – šumi v dialogu, v kameri, v montaži, daleč od tega, kar koncipiramo kot nek ‘popeglan’ film 21. stoletja, ampak si preprosto v formi dovoli iti nekam, kjer mrgoli napak, tresenj, ki jih v letu 2017 običajno zbrišejo takoj, ko nastanejo. Mi pa ta šum puščamo kot neko osnovno vodilo, film v celem šumi.” – Boris Petkovič

Napovednik:

ob 19.30 diskusija z vabljenimi gosti

ob 21.00 projekcija dokumentarnega filma – ob 40. letnici benda: KuZle – Extended version – Directors’ Cut (2010/2012, Friendly production, režija Matjaž Mrak in Robi Šabec, 35 min 50 s)

KuZle so ena najproduktivnejših skupin jugoslovanskega punka in novega vala, ki je delovala med letoma 1980 in 1982 v Idriji. Skupina sodi v jedro drugega slovenskega punk vala iz zgodnjih osemdesetih let 20. stoletja, katerega generacija je doživela izdajo na kompilaciji »Lepo je…«, izdani leta 1982 pri ZKP RTV Ljubljana (danes RTV Slovenija). Na njej so tudi tri pesmi KuZel. Glasbeni razcvet skupine je prekinilo zaporedno obvezno služenje vojaškega roka (Dare, Buni), po katerem se nikoli več ni sestavila, vendar so njeni člani nadaljevali glasbeno ustvarjanje in igrali skladbe drugje (Zablujena Generacija, Big Foot Mama, Videosex, …).  Zaradi relativno malo nastopov in ustvarjalne mrzlice so še danes žive zgodbe, da Kuzle nikoli niso ponovile koncertnega repertoarja, ampak so na vsakem koncertu (teh je bilo za dva ducata) ponudile nov izbor skladb. To ni povsem res, je bilo pa na vsakem koncertu nekaj novih skladb, vse pa vsakič v drugem vrstnem redu.

Po prvi, televizijski različici je leta 2012 izšla avtorska verzija glasbenega dokumentarca, ki ga je ameriška glasbena revija Maximum Rocknroll razglasila za film tedna. Matjaž Mrak in Robert Šabec sta jo naslovila KuZle – Director’s Cut. »Je nekakšen dokument tistega časa. Zaradi njega nas kontaktirajo s celega sveta, predvsem smo zanimivi kot punk skupina, ki je kao delovala za železno zaveso. Kljub temu da nismo nikoli nastopili izven Slovenije, imamo oboževalce po vsej bivši državi,« je dejal ustanovni član benda Buni.

Povezava na film:

ob 21.40 projekcija dokumentarnega filma Dokudoc 2014: Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj? (2013, Staragara, režija Janez Burger, 83 min)

Kako označiti Marka Breclja? Avtor dokumentarnega zapisa Janez Burger se je rešil s stavkom: Marko Brecelj je poezija. Poezija, ki je življenje. Poezije pa se ne da ubesediti drugače kot z verzi.

Marko Brecelj je skupna točka v egocentričnem svetu pop kulture, kjer je težko doseči konsenz o tem, kdo je bil začetnik drugačnega razmišljanja . Njegov »mehki« terorizem je terorizem poetične angažiranosti, ki je kot iniciacija pripeljala do radikalnih sprememb. Sprememb v glavah. Možnosti, da je možno.

Sistem se je spremenil, družba pa se ni, in tako je Marko Brecelj še vedno enak. S svojo mehko-teroristično poetično akcijo še vedno ostaja na okopih človeštva. Zdravega razuma.

Po projekcijah in diskusiji sledi na vrtu druženje ob (vegetarijanskem) prigrizku in glasbi DJ-ja Franzkopf.

Glasba lahko odpira obzorja in združuje v glasbi delujoče in o glasbi razmišljujoče.

Večer posvečamo pomenu širokega pogleda na in posluha za glasbeno ustvarjanje ter možnostim glasbenega aktivizma in delovanja v aktualnih razmerah.

Matjaž Mrak je režiser, direktor fotografije in snemalec, tudi najgrajeni performer in video ustvarjalec, ki se ukvarja tudi z organizacijo nekonvencionalnih projektov (koncertov, razstav, predstavitev). Od leta 2005 vodi lastno produkcijsko hišo Friendly production. Mrakov raznolik opus obsega 29 avtorskih, 16 dokumentarnih in 4 plesne filme, poleg tega pa je posnel številne reklamne in video spote in sodeloval v različnih nekomercialnih in komercialnih projektih. Sodelovl je z več kot 20 televizijskimi postajami širom sveta, med drugim pri prenosih v živo (šport, zabavni program, prireditve…), posnel več kot 300 delov različnih oddaj (terenske, licenčne…) in sodeloval pri snemanju preko 400 delov igranega EFP programa (Naša mala klinika (Slo, Hr, Srb), Mi se imamo radi, Zabranjena ljubav (Hr), Pod eno streho, TV Dober dan).

Dr. Rajko Muršič je redni profesor za kulturno antropologijo na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki se ukvarja s teorijo kulture, antropologijo glasbe in popularno kulturo. Kot je povedal v intervjuju za časopis Dnevnik, po njegovem mnenju glasba spada med tiste reči, ki se nam zdijo samoumevne, dokler se ne vprašamo, kaj pravzaprav so, in da se je tudi prepovedano glasbo vedno poslušalo še bolj, le da skrito.

Darinko Kores – Jacks je diplomiral iz literarne komparativistike in je, kot pravi zase, »po pedigreju in duši alternativec na delu v bolj mainstreamovskem mediju«. Njegovo dolgoletno delo je najbolj odmevno predvsem na novinarskem področju. Sodeloval je mariborskim študentskim časopisom Katedra, ki je izhajal od leta 1961 do leta 1994 na Univerzi v Mariboru. Zaposlen je kot novinar v mariborski časopisni hiši Večer, kjer pogosto pokriva glasbeno področje, predvsem sodobno resno glasbo ter džezovsko, etno in improvizirano godbo.

AGD Gustaf v sodelovanju z Mitro, društvom za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvom za razvoj humanistike Zofijini ljubimci ter drugimi zainteresiranimi organizacijami predstavlja ciklus filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v nekaj mesecih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali več ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljavcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira (slovenska) dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj diskutiramo.

Ciklus Dokudoc Dokumentarna obzorja – vsak ponedeljek v Dvorani Gustaf:
0. Rasizem za nikogar
1. Filozofija za otrok
2. Protesti za aktivne
3. Umetnost za odločne
4. Okolje za čuječe
5. Pravice za vse
6. Empatija za čuteče
7. Identitete za razgledane
8. Glasba za razmišljujoče
9. Dejstva za resnicoljubne
10. Literatura za kritične

Z namenom varovanja zdravja bomo v dvorani varnostno razdaljo zagotavljali z razmikom med sedeži, v prostoru bo na razpolago razkužilo za higieno rok. Na dogodku bo lahko prisotnih do 50 obiskovalcev. Na prizorišču bomo vse evidentirali. Prosimo vas, da upoštevate varnostno razdaljo in imate s seboj zaščitne maske! Priporočamo, da se dogodka udeležijo samo ljudje, ki so zdravi oziroma ne kažejo znakov okužbe dihal.

Napotila:
http://www.gustaf.si
http://zofijini.net
http://www.dokudoc.si
https://www.film-center.si/sl/film-v-sloveniji/filmi/3967/sum-balkana/
http://www.sigic.si/sum-mnostva.html
https://friendly-group.eu/
https://vimeo.com/friendly
https://www.facebook.com/Kuzle-145385511944/
http://www.staragara.com/si/ljudje/?v=burger
https://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarne-perspektive/174666971
https://www.dnevnik.si/tag/Rajko%20Mur%C5%A1i%C4%8D
https://www.vecer.com/avtor/darinko-kores-5940