6. 3. 2019  Maribor

Francoski testament in Angel pozabe

  • Organizator: III. gimnazija Maribor, Salon uporabnih umetnosti, Zofijini ljubimci

Vabljeni na predavanje Petre Vidali z naslovom »Francoski testament in Angel pozabe«, ki bo v soorganizaciji III. gimnazije Maribor poteklo v sredo, 6.3., ob 17. uri v Salonu uporabnih umetnosti.

Romana, ki ju letos berejo maturantje, je prvotno za prevodni knjižni program založbe Litera izbrala Petra Vidali. Seveda sta Angel pozabe in Francoski testament lahko izhodišče za maturitetni tematski sklop o stiskah družine in posameznika na zgodovinskih prelomnicah, toda Angel pozabe je tudi roman o stiskah skupnosti, kar mu daje dimenzijo političnega. V predavanju bo urednica roman »brala« tudi v kontekstu sodobne svetovne in slovenske literature manjšin.

Morda še bolj kot izbran tematski sklopa pa po njenem mnenju romana druži pozicija »med dvema svetovoma« (tako je bila formulirana tema, ko je bil Francoski testament na maturi ob Prišlekih Lojzeta Kovačiča). Oba romana pričata o vznikanju literature v »prevodnem« prostoru in procesu. Postaje na tej poti so v romanih tako podobne, da ne moremo govoriti o naključjih, temveč o občih mestih inspirativnega, a tudi travmatičnega medkulturnega dialoga.

Petra Vidali je urednica kulture pri Večeru. Po izobrazbi je diplomirana literarna komparativistka in sociologinja kulture. Ob novinarskem in kritiškem delu je eno dekado urejala tudi prevodno zbirko Babilon in zbirko Nova znamenja pri založbi Litera. Bila je tudi selektorica Festivala Borštnikov srečanje in še kaj. Še vedno misli, da je Angel pozabe  »najpomembnejši roman, kar ga je v tem stoletju napisal Slovenec ali Slovenka«.

Napotili:
https://www.facebook.com/SALON.maribor/
https://www.tretja.si