2. 8. 2021  Splet

Dokudoc dokumentarna obzorja – Pravice za vse

  • Organizator: AGD Gustaf, Mitra, Zofijini ljubimci

Spletna filmska projekcija s pogovorom, posvečena človekovim pravicam, v sklopu cikla filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja.

AGD Gustaf, Mitra in Zofijini ljubimci vas v ponedeljek, 2. 8. 2021, ob 19. uri vabijo na  pogovor in spletno projekcijo dveh dokumentarnih filmov Zgodbe iz kuhinje, režiserja Mihe Mohoriča in Korak bliže, režiserja Jerneja Kasteleca. Na Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Dokudoc 2020 sta oba filma prepričala festivalska žirijo (Hanka Kastelicová, filmska režiserka in producentka dokumentarnih filmov HBO Europe, Rada Šešić, filmska režiserka in festivalska selektorica dokumentarnih programov, Želimir Žilnik, filmski režiser), da so filma izpostavili. Pogovarjala se bo Simona Kopinšek.

Žirija posebej omenja film KUHINJSKE ZGODBE Mihe Mohoriča: “Kuhinja je v mnogih kulturah zelo pomemben prostor, saj v njem ljudje delijo svojo ljubezen, žalost, debatirajo in so preprosto skupaj. Filmski slog dobro ustreza vrsti pripovedi, ki jo je režiser želel deliti, kjer je tisto, kar je vsakdanje, povzdignjeno in pridobi globok pomen. Filmski jezik, črno-bela fotografija in neverjetna dostopnost protagonistov pomagajo gledalcu, da začuti prostor in intimnost.

Žirija posebej omenja film KORAK BLIŽE Jerneja Kastelca: “Avtor prinaša temo migrantov in migracij v zgodbi spoznavanja in druženja slovenske družine in prispelih beguncev, novih sosedov, ki živijo v bližnji hiši. Družina iz Sirije si goreče želi ostati in živeti v Sloveniji, otroci pa iti v šolo. Zvedava soseda spodbudi spoznavanje s prišleki. Brez zgodovinskih in geopolitičnih dram in razlik si med seboj izmenjujejo izkušnje, običaje, kulinarične recepte, slovenske in sirijske, ter čustvene dileme in krize, ki so jih prestali v preteklih desetletjih. Najmlajša generacija komunicira brez predsodkov in svobodno. Zgrajeno prijateljstvo je iskreno. Film izžareva optimizem, zaradi česar je edinstven.”

Dogodek predstavlja tretji večer v ciklu filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja, ki bo ob tej priložnosti posvečen človekovim pravicam. Kot gosta sta vabljena režiserja Miha Mohorič in Jernej Kastelec.

Program:

ob 19h

pogovor z gosti, ki ga lahko spremljate na povezavi:
https://sl-si.facebook.com/DvoranaGustafPekarna

ob 20h

spletna projekcija na bazi slovenskih filmov:

Korak bliže dokumentarni film, 25 min, 2020, Slovenija RTV Slovenija, EBU, režija: Jernej Kastelec

Film si lahko ogledate na povezavi:
https://bsf.si/sl/

Danes 6-članska kurdska družina Hasan Khalil je pred osmimi leti zaradi vojne zapustila rodni kraj na severu Sirije. Imeli so lepo življenje. Romat je bila vzgojiteljica, mož Ismail krojač.

Ko je prišla vojna, sta reševala življenja. S hčerko in sinom sta za sabo pustila vse – družino, hišo, prijatelje … 8 let so bili na poti v neznano: Irak – Turčija – Grčija. Na poti sta se rodila še dva otroka. Eden v grškem begunskem taborišču kjer so v šotoru životarili še leto in pol. Zdaj živijo v Sloveniji kjer življenje postavljajo na novo.

Iz centra so se preselili v vas na robu mesta. Hiša sicer leži ob ravni prometni cesti a je prostorna, z velikim ograjenim dvoriščem kjer se otroci lahko varno igrajo. Po isto streho živita še dve sirski družini z veliko otroki. Kljub različnim koreninam (dve družini sta kurdski, ena arabska) se odlično razumejo – druži jih skupna travma preteklosti. Pomagajo si med sabo, otrok je veliko in na dvorišču je vedno živahno. Sirska druščina za ograjo sicer odprto in pozitivno sprejema slovensko kulturo a večje potrebe po stikih s sosedi ni, slovenska okolica pa je že po naravi do tujcev zadržana.

Starejša dva pridno hodita v šolo, mlajša dva v vrtec. Otroci tekoče govorijo slovensko. V želji po samostojnosti se tudi starša učita novega jezika. Romat odlično kuha in je zelo komunikativna. Zdi se, da integracija ne bi smela biti problem … a vojna ter življenje na begu pušča posledice – kljub dobri volji in odločenosti, da obračajo nov list v življenju, sta strah in negotovost postala del njihovega vsakdana, družina pa edino zaupanja vredno zatočišče. Romat se boji konca poletja in prvega šolskega dne za malega Hasana – kako se bo vklopil? Hasan ni imel otroštva, kot ostali otroci in ni razvil socialnih veščin. Bodo novi sošolci razumeli njegovo drugačnost? Ga bodo sprejeli?

Integracija zahteva sodelovanje z lokalnim okoljem. Zahteva obojestransko sprejemanje. Večjih zadržkov oz. predsodkov med sosedi in novimi prišleki sicer ni, vendar ne eni ne drugi ne kažejo potrebe po bližnjem srečanju. Stopiti iz varnega zavetja ožjega socialnega kroga in naredit korak k novim poznanstvom – to je izziv za nove sosede, tako na eni kot drugi strani ograje!

Jim bo uspelo vzpostaviti stik in razvit medsoseske odnose?

Film si lahko ogledate tudi na:
https://4d.rtvslo.si/arhiv/new-neighbours-novi-sosedje/174690457

Zgodbe iz kuhinje, dokumentarni film, 48 min, 2020, Slovenija, Staragara, režija: Miha Mohorič

Film si lahko ogledate na povezavi:
https://bsf.si/sl/

Film, ki vzame trnek in nanj nasadi preprosta, navadna človeška čustva nas skozi 7 ruskih zgodb popelje v svetove, ki se sprva zdijo tako zelo oddaljeni, hkrati pa so nam tako zelo blizu. 1 strok norosti, 2 ščepca strahu, 3dl žalosti, 4 žlice hrabrosti, 5 rezin spoznanja, 6 kosov osamljenosti in 7 ml sreče. Dobimo jed različnih okusov, ki se na prvi okus med seboj izključujejo in si nasprotujejo, ko pa vse skupaj dobro premešamo pa vsi te okusi tvorijo jed, ki simbolizira življenje kot tako. Kako pa jed začinimo pa je stvar vsakega posameznika. 7 ruskih kuhinj, 7 receptov za življenje in večni boj med svetlobo in temo, med črnim in belim, med srečo in strahom nas popelje v svetove, ki se zdijo tako zelo oddaljeni a so bližje kot si lahko mislimo. Celo tako zelo so nam blizu, da jih včasih sploh ne vidimo več. Te svetove najdemo le v nas samih.

AGD Gustaf, Mitra in Zofijini ljubimci z zainteresiranimi organizacijami vnovič predstavljajo cikel filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v poletnih dveh mesecih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali dva ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljalcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira slovenska in tuja dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj razpravljamo.

Cikel Dokudoc dokumentarna obzorja (poletje 2021) – vsak ponedeljek ob 19. uri, Dvorana Gustaf:

0. Rasizem za nikogar (24. 5. 2021 – spletni dogodek)
1. Empatija za čuteče (12. 7. 2021)
2. Okolje za čuječe (19. 7. 2021)
3. Stanovanja za domoljubne (26. 7. 2021) – prestavljeno
4. Pravice za vse (2. 8. 2021 – spletni dogodek)
5. Družba brez potrošništva (9. 8. 2021)
6. Glasba za razmišljujoče (16. 8. 2021)
7. Filozofija za otroke (23. 8. 2021)
8. Protesti za aktivne (30. 8. 2021)
9. Dejstva za resnicoljubne (6. 9. 2021)
10. Rasizem za nikogar (13. 9. 2021)

Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc: od 13. do 19. septembra 2021 v Lutkovnem gledališču Maribor in na spletu.

Napotila:
http://www.dokudoc.si
http://www.gustaf.si
http://zofijini.net
https://bsf.si/sl/