16. 8. 2021  Maribor

Dokudoc dokumentarna obzorja – Glasba za razmišljujoče

  • Organizator: AGD Gustaf, Mitra, Zofijini ljubimci

Filmska projekcija s pogovorom, posvečena glasbi, v sklopu cikla filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Mitra in Zofijini ljubimci vas v ponedeljek, 16. 8. 2021, ob 19. uri, vabijo v Dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na filmsko projekcijo s pogovorom pred filmom Šum Balkana režiserja Borisa Petkoviča. Dogodek predstavlja šesti večer v ciklu filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja, ki bo ob tej priložnosti posvečen glasbi. Kot gost je vabljeni Tomaž  Grom in Daniel Marinič. Pogovor bo povezovala Betina Habjanič.

Program: 

ob 19h

pogovor z gostom, ki ga lahko spremljate v živo ali na povezavi
https://sl-si.facebook.com/DvoranaGustafPekarna

ob 20h

projekcija filma Šum Balkana, režija Boris Petkovič, Slovenija, 2017, 75 min, makedonščina, slovenščina, srbščina, albanščina

Povezava do filma na spletu:
https://bsf.si/sl/dogodki/dokudoc-dokumentarna-obzorja-glasba-za-razmisljujoce/ 

Kaj se zgodi, ko se sodobna improvizirana glasba poveže z balkanskimi uličnimi glasbeniki? Kako to zveni? Tomaž Grom, slovenski kontrabasist, skladatelj, improvizator in raziskovalec zvočnega potenciala, je sedel v svoj kombi in po ulicah Maribora, Zagreba, Tuzle, Novega Sada, Prištine, Tirane in Skopja začel iskati svoje sodelavce. Grom vstopi v zvočni univerzum uličnih glasbenikov s pomočjo slušalk. Sredi ulic jim predvaja svoj material in jih vzpodbuja, da se zvočno odzivajo na njegovo glasbeno matrico. Da bi pridobil njihovo zaupanje za sodelovanje, jih obišče tudi v domačem okolju, kjer spoznavamo njihove osebne zgodbe… To je dokumentarni road movie, ki se nenehno giblje na robu nesporazumov in se izgublja po poteh, ki jih ni na sodobnih navigacijskih napravah. Na tem popotovanju je Tomaž odličen moderator nesporazuma kot najbolj kreativnega momenta komunikacije in se skupaj s svojimi sodelavci potrpežljivo izgublja na tem iskanju bazične zvočnosti, ki se, kljub vsem težavam, konča z združitvijo balkanskih uličnih glasbenikov na koncertu sodobne glasbe.

 Napovednik filma:

AGD Gustaf, Mitra in Zofijini ljubimci z zainteresiranimi organizacijami vnovič predstavljajo cikel filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v poletnih dveh mesecih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali dva ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljalcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira slovenska in tuja dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj razpravljamo.

Cikel Dokudoc dokumentarna obzorja (poletje 2021) – vsak ponedeljek ob 19. uri, Dvorana Gustaf:

0. Rasizem za nikogar (24. 5. 2021 – spletni dogodek)
1. Empatija za čuteče (12. 7. 2021)
2. Okolje za čuječe (19. 7. 2021)
3. Stanovanja za domoljubne (26. 7. 2021) – prestavljeno
4. Pravice za vse (2. 8. 2021)
5. Družba brez potrošništva (9. 8. 2021) – prestavljeno
6. Glasba za razmišljujoče (16. 8. 2021)
7. Filozofija za otroke (23. 8. 2021) – prestavljeno
8. Protesti za aktivne (30. 8. 2021) – prestavljeno
9. Dejstva za resnicoljubne (6. 9. 2021) – prestavljeno
10. Rasizem za nikogar (13. 9. 2021) – prestavljeno

Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc: od 13. do 19. septembra 2021 v Lutkovnem gledališču Maribor in na spletu.

Napotila:
http://www.dokudoc.si
http://www.gustaf.si
http://zofijini.net