4. 4. 2013  Maribor

Emancipatorni potencial vstaje

  • Organizator: Zofijini ljubimci

Work13

Vabimo vas na spomladanski cikel predavanj poimenovan “Delo – kapital – komunizem”.

Cikel bomo otvorili s predavanjem Emancipatorni potencial vstaje predavateljice Lane Zdravković.

Pričetek v četrtek, 4.4. 2013, ob 18h v KC Pekarna (Ob železnici 16).

Emancipatorni potencial vstaje: vztrajanje na nepredstavniški politiki kot odkrivanje »možnosti nemožnega« in grajenje prostorov politike »za vse«

Eno najbolj izpostavljenih gesel vstaje se glasi: »Nihče nas ne predstavlja«. To geslo razkriva idejo, da politika v svojem bistvu ne more biti reprezentirana – lahko se le udejanja, preverja in prakticira, resnična politika kot živa ideja radikalne enakosti je po svojem bistvu nepredstavniška. Takšno razumevanje zahteva radikalno predrugačenje koncepta politike v smeri grajenja moči tistih, ki niso nič več upravičeni da vladajo, kot da so vladani ali kot vero v moč vsakogar oziroma kogar koli. Kakšne so možnosti, da takšna »škandalozna plat politike«, ki se kaže kot odsotnost vsake vladavine, kot ustvarjanje an arche  situacije in »škandalozna plat demokracije«, kjer ljudje svojo vlogo (kot vladavino ljudstva) vzamejo zares – postane dominantni model oblikovanja življenja ljudi in ali je vedno obsojena na manjšinskost? Ali je obstoj resnično političnega skupnega prostora »za vse« res le iluzija? Od koga je ta obstoj odvisen?

Lana Zdravković je raziskovalka na Mirovnem inštitutu, politična aktivistka in KITCH umetnica. Poglavitno področje njenega raziskovanja in delovanja je politika emancipacije.

Cikel predavanj sofinancira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

logo_jskd