24. 8. 2020  Maribor

Dejstva za resnicoljubne

  • Organizator: AGD Gustaf, Mitra, Zofijini ljubimci

Filmski večer z diskusijo, posvečen dejstvom v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga in Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci vas v ponedeljek, 24. 8. 2020, ob 18. uri, vabijo v dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na deveti večer v sklopu cikla filmskih projekcij z diskusijami »Dokudoc Dokumentarna obzorja«, ki bo ob tej priložnosti posvečen dejstvom in kritičnemu pogledu nanje. Med goste razprave so vabljeni avtorji filmov: Amir Muratovič in Rudi Uran. Razpravo bo povezovala Aleksandra Goropevšek.

Program:

ob 18.00: projekcija dokumentarnih filmov

Dokudoc 2018: Prisluhni Londonu (2017, Amir Muratović, režija Amir Muratovič, 26 min 10 sek)

Film Prisluhni Londonu se z naslovom navezuje na film Prisluhni Britaniji (Listen to Britain, 1942, režija Humphrey Jennings) in se poskuša približati govorici dokumentarnega filma izključno s stop motion animacijo. V ta namen je avtor med enomesečnim bivanjem v Londonu posnel 36 tisoč fotografij in jih nato obdelal z različnimi algoritmi. V filmu pet Londončanov, ki so se v mesto priselili kot umetniki, ekonomski migranti ali begunci, pripoveduje o tem, kako se mesto spreminja. Tadej Zupančič, publicist in izvrsten poznavalec Londona, Vesna Marić, avtorica vodičev za Lonely Planet, Vesna Petrešin, konceptualna umetnica in predavateljica, Rok Predin, animator ter Ilhami Ozkan, lastnik lokala Bricklayer’s Arms v Shoreditchu, kjer se je rojevala BritArt scena, govorijo o gentrifikaciji in kapitalističnem pohlepu, o delavskih četrtih, pozabljenih predelih mesta, ki jih najprej zasedejo umetniki in modni oblikovalci, nato pa se čez noč spremenijo v zaželene in drage soseske.

Dokudoc 2018: Varuhi civilizacije (2018, Staragara, režija Erik Valenčič in Miha Mohorič, 51 min)

Film je nastal na pobudo Erika Valenčiča, ki od leta 2003 poroča o vojnah na Bližnjem Vzhodu. Osredotoča se na asirsko skupnost, ki je posledice vojne občutila najmočneje. Leta 2003 je v Iraku živel poldrugi milijon Asircev, danes jih ostaja le še okoli 250 tisoč. V štirinajstih letih so trpeli v rokah vodov smrti, kriminalnih tolp, teroristov in nazadnje tudi Islamske države, ki je uničila veliko večino asirske zgodovinske in kulturne dediščine. Tako se je velika večina Asircev v obupu odločila zbežati, saj vojni in terorju ne vidijo bližnjega konca. Asirci so varuhi civilizacije že osem tisoč let in z njihovim izginotjem Bližnji Vzhod izgublja eno temeljnih identitet, svet pa del svojega človeštva. Dokumentarec predstavlja Asirce, ki so se vsemu navkljub odločili ostati v Iraku in obnoviti svojo uničeno zgodovinsko, kulturno in versko zapuščino. Film je zgodba o Asircih, vendar je zagotovo tudi zgodba o tem, kako je biti človek.

Napovednik:

ob 19.30: diskusija z vabljenimi gosti

ob 21.00: projekcija dokumentarnih filmov

Revija slovenskega dokumentarnega filma 2013: Kam je izginil delavski razred? (2010, Bela film in RTV Slovenija, režija Maja Weiss, 55 min)

Film je bil posnet v času od maja 2009 do maja 2010, ko so Slovenijo pretresale številne stavke in masovno odpuščanje delavcev. Film portretira nekaj njihovih zgodb. Ob koncu maja 2010 je bila na Zavodu RS za zaposlovanje prijavljena 98.401 brezposelna oseba, kar je 16,4% več kot maja 2009. To je nekaj zgodb delčka brezposelnih, ki so prostovoljno prišli na dokumentaristično filmsko avdicijo na zavode za zaposlovanje po Sloveniji in se izpovedali kameri. So to sužnji lastne države, kot se je izrazil eden od udeležencev avdicije? Dokumentarec Kam je izginil delavski razred? je bil premierno predvajan v tekmovalnem programu 17. sarajevskega filmskega festivala.

Revija slovenskega dokumentarnega filma 2012: Munira (2010, Kramberger & Uran, režija Rudi Uran, 55 min)

Filmski portret Munire Subašič je unikatna zgodba o edinstveni bosanski ženski. Njeno običajno, skromno življenje, polno ljubezni, se čez noč spremeni in jo popelje v nov neznani svet, v katerem se – kljub številnim oviram – dobro znajde. Munira Subašić je simbol deset tisoč žensk, ki so preživele genocid v Srebrenici in je simbol ostalih bosanskih žena. Vojna jo je odpeljala v svet nepripravljeno in nepričakovano. S prizadevanji za resnico in pravico, z iskreno željo in jekleno voljo, brez strahu in zadržkov je postala prva žena Balkana. Postala je moralna in dejanska avtoriteta, spontano izbrana vodja tisočih. Bosanska ženska, žena, gospodinja, se je spremenila v diplomatko, predsednico, predstavnico. Kuho so zamenjali sestanki, običajne ljudi pa svetovni diplomati, predsedniki, ambasadorji in premierji. Kaj se zgodi, ko življenje začne upravljati s človekom in ne obratno? Kaj se zgodi, ko se »mali in nepomembni« znajdejo med »velikimi in pomembnimi«? Kaj se zgodi, ko se v bosanski ženski prebudi bosanska trma? Film postreže z odgovori na ta vprašanja in mnoga druga. Predstavi Muniro Subašić in skrivnosti njenega življenja.

Po programu sledi druženje na vrtu ob (vegetarijanskem) prigrizku in glasbi po izbiri DJ-jke Betine.

Vedeti, katera dejstva držijo, in jih znati prepoznati, preverjati ter tako ločiti od tistih, ki so le delno resnična ali celo neresnična, je za posameznika vse bolj pomembno, da se zna orientirati v svojem okolju. V javni razpravi veliko vlogo zavzemajo mediji in novinarji, pa tudi odgovorni posamezniki, dejavni na drugih področjih, povezanih s procesi preverjanja dejstev.

Večer je posvečen preverjanju dejstev, ki odpira obzorja in združuje (v medijih) delujoče in (o medijih) razmišljujoče, pomenu beleženja, ustvarjanja, posredovanja in širjenja verodostojnih informacij za naš obstoj, preteklost in prihodnost ter možnostim aktivizma za resnicoljubne in delovanja v aktualnih razmerah.

Gosta:

Mag. Amir Muratović je režiser, montažer in snemalec, rad se ukvarja tudi z animacijskimi eksperimenti. Iz filmske in televizijske režije je diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, a je končal tudi Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani. Za Televizijo Slovenija je ustvaril številne dokumentarne filme, njegov najnovejši je letos predvajani film Muzej norosti o gradu Cmurek na Tratah, od leta 2007 kot scenarist, režiser in montažer pripravlja dokumentarno serijo Zapeljevanje pogleda o sodobni slovenski likovni umetnosti. Za svoja dela je prejel veliko nagrad, med njimi je za film Majoš prejel vesno za dokumentarni film na 13. festivalu slovenskega filma v Portorožu in grand prix na festivalu Etnofilm v slovaškem mestu Čadci, oddaja o arhitektih Fabianni:Plečnik pa je bila nagrajena z viktorjem za najboljšo dokumentarno oddajo in nagrado ESEC na Dunaju. Film Kruhovo leto je bil leta 2005 nagrajen na festivalih Etnofilm Čadca in Paunovo pero, za dela Potopljeni darovi Ekorne, Potovka in Triglav je prejel posebno priznanje revije Vikend, za Terrafolk, Tranzicijski Don Kihot in Đuro je leta 2000 dobil priznanje žirije na regionalni konferenci CIRCOM. Za kratki film Prisluhni Londonu je prejel prvo nagrado na 9. festivalu neodvisnega filma v Ljubljani.

Rudi Uran je leta 1985 končal Akademijo likovne umetnosti v Ljubljani in istega leta postal član Društva likovnih umetnikov Maribor. Član Društva slovenskih režiserjev je postal leta 2015, član Fotokluba Maribor pa leta 2018. V zadnjih letih je ustvaril več kot 100 glasbenih in promocijskih filmov, več kot 20 dokumentarnih filmov ter 2 celovečerna filma, ki so bili uvrščeni na filmske festivale. Za svoja dela je bil tudi večkrat nagrajen, med drugim je za dokumentarec Vlada prejel nagrado hrupni maček na festivalu Grosmann 2009, za film Munira pa je leta 2010 prejel posebno omembo na Festivalu neodvisnega filma v Ljubljani. Živi in dela v Mariboru, kjer se ukvarja s filmom, videom, fotografijo in designom.

AGD Gustaf v sodelovanju z Mitro, društvom za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvom za razvoj humanistike Zofijini ljubimci ter drugimi zainteresiranimi organizacijami predstavlja ciklus filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v nekaj mesecih do konca avgusta vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali več ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljavcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira (slovenska) dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj diskutiramo.

Ciklus Dokudoc Dokumentarna obzorja – vsak ponedeljek v Dvorani Gustaf:
0. Rasizem za nikogar
1. Filozofija za otrok
2. Protesti za aktivne
3. Umetnost za odločne
4. Okolje za čuječe
5. Pravice za vse
6. Empatija za čuteče
7. Identitete za razgledane
8. Glasba za razmišljujoče
9. Dejstva za resnicoljubne
10. Literatura za kritične

Z namenom varovanja zdravja bomo v dvorani varnostno razdaljo zagotavljali z razmikom med sedeži, v prostoru bo na razpolago razkužilo za higieno rok. Na dogodku bo lahko prisotnih do 50 obiskovalcev. Na prizorišču bomo vse evidentirali. Prosimo vas, da upoštevate varnostno razdaljo in imate s seboj zaščitne maske! Priporočamo, da se dogodka udeležijo samo ljudje, ki so zdravi oziroma ne kažejo znakov okužbe dihal.

Napotila:
http://www.gustaf.si
http://zofijini.net
http://www.dokudoc.si
http://www2.arnes.si/~amurat/Prisluhni_Londonu.html
http://www.e-arhiv.org/diva/AmirMuratovic
http://www.staragara.com/si/filmska/
http://www.mihamohoric.net/index.php/film/guardians-of-civilization/
http://www.e-arhiv.org/diva/MihaMohoric
https://bsf.si/sl/ime/erik-valencic/
http://torekobpetih.si/odprtina/basen-o-rtv/
https://belafilm.si/seznam-filmi/kam-je-izginil-delavski-razred/
http://www.kramberger-uran.com/videofilmi/filmi/index.html