26. 10. 2005 Cenzurirano

Religiozna obramba po g. Gačniku

Odgovor na zapis v Večeru, 20. 10. 2005

Če je verjeti g. Ivanu Gačniku iz Slovenj Gradca, so sicer stalne in nadvse razširjene izvedbe  tečajev joge v telovadnicah slovenskih šolah protiustavne, ker ne spoštujejo ločevanje Cerkve od države. Predlagamo mu, da sproži pobudo za presojo ustavnosti. V primeru, da nima prav, je lov na čarovnice odprt. In to dobesedno. Težava njegove trditve je po našem mnenju v tem, da ima joga kot tehnika sproščanja (ta je navadno predmet tečajev) enako malo opraviti z budizmom, kot ima post kot zdravilna metoda opraviti s krščanstvom!

Toda pustimo ob strani na novo odkrito zatrjevanje, da je treba zavoljo ustave tečajnike joge spoditi iz telovadnic in povsem sporno trditev, da je joga religiozni sistem in oblika cerkvenega združevanja. V dosedanji razpravi se namreč njegov omenjeni razlog – neprimernost izvajanje joge v šolah zaradi ločevanje Cerkve od države – za izgon tečajnikov sploh ni pojavil in zato ga tudi mi nismo analizirali!

Ker je bil edini v obtoku, je bil predmet naše izključne pozornosti zgolj nek drug argument: o hudobnem duhu, hudičevih nakanah, zavestnem zavajanju otrok in mentalni nehigieničnosti telovadnice, v kateri se hudobni duh zadržuje tudi po tistem, ko tečajniki zapustijo prostor. Zgolj zaradi njega in podpisnikov s te vrste navedbami prepričanih staršev so tečajnike tudi nagnali iz šole! Nihče ni omenjal ločevanja Cerkve od države. Zato se ne bi  ponavljali: vsakdo, ki kaže kaj spoštovanja do argumentov, si lahko naš kotiček prebere še enkrat. In videl bo, da je kar g. Gačnik tisti, ki grdo zavaja bralce, ne mi.

Nespoštljivost in prezir gospoda do truda naše argumentacijske analize si poskušamo razložiti z zapisom na spletu, kjer piše, da je g. Gačnik ključar cerkve svete Uršule na Uršlji Gori in neutruden verski delavec. Zato je po svoje pričakovano, da kaže zaskrbljenost za pravovernost Slovencev in zapira duri pred potencialnimi uroki. Domnevamo, da je to refleks, usklajen s slabo prikriti željami Katoliške cerkve, da si državo religijsko podredi. Tudi za ceno izgona ljudi, ki prakticirajo jogo, in to iz ustanov, nad katerimi nimajo nobenih pristojnosti. Predlagam, da se g. Gačnik razpiše tudi o predsedniku države, ki velja za vnetega praktika jogijskih sistemov. Imamo zato s hudičem obsedenega predsednika? In kdo je naslednji na vrsti za pregon? Ter najpomembneje: kdaj bo nekaterim za čarovnice zmanjkalo kuriva?

Oznake: