12. 10. 2009 Cenzurirano

Cenzura v oddaji Hri-bar dober trenutek, da vodstvo RTV razmisli o svojem častnem umiku

V Liberalni akademiji smo ogorčeni vpričo neposredno in jasno izražene cenzure, ki so si jo vodilni ljudje javnega zavoda RTV Slovenija privoščili ob cenzurnem posegu v humoristično oddajo Hri-bar. Kot da ne bi bilo dovolj hudo, da so že doslej marsikateremu novinarju zavezali jezik, so se zdaj za nameček odločili za zavezovanje jezika humoristom in satirikom. Kratkovidno dejanje je to, ki ne dokazuje le, kako malo občutka za satiro imajo v vodstvu RTV Slovenija, ampak predstavlja v prvi vrsti grob in nedopusten poseg v programsko vsebino ustvarjalcev, v drugi vrsti pa razkriva simptome spolitiziranosti, na katere smo že vrsto let opozarjali.

Kar je po navedbah medijev vzgib in povod za tokratni, sploh ne prvi cenzurni poseg, je omemba direktorja televizije Jožeta Možine v eksplicitno političnem strankarskem kontekstu. In to natanko tiste stranke, za katero mu celo desno usmerjeni intelektualci priznavajo bližino stališč. Splošno znamenje najbolj turobnih trenutkov demokracije, če ne že totalitarnih sistemov, je, da samozavestno navajajo k strašljivemu molku in da v njih ni prostora za šalo na račun političnih vladarjev. Prav takšen model razbiramo v delovanju vodstva javnega servisa, ki evidentno deluje kot vodstvo kake stranke in ga najbolj boli, ko resnico nekdo izreče na glas. Če celo predsednica NSi Ljudmila Novak vzame v bran ustvarjalce oddaje in podpira njihov humor, potem lahko to pomeni le, da je vodstvo bolj zadrto od konservativne stranke, pri kateri si sicer rado jemlje mero. A vse zaman. Kot kaže zadnji odstop člana programskega sveta, dr. Borisa Vezjaka, pa tudi odstopi pred njim, vključno s člani nadzornega sveta, je v organih zavoda že dolgo prostor le za tiste, ki mislijo z eno glavo – tisto namreč, ki jih je na ta mesta nastavila. Iz dneva v dan se zavod RTV vedno bolj riše kot pritlikava in smešna karikatura tipa demokracije in razumevanja medijev, ki ga je želel uveljaviti Janez Janša.

Naj spomnimo, da sta oddaja Hri-bar in njen urednik Bojan Krajnc že bila deležna šikaniranja in stalne grožnje po delovnem suspenzu zaradi lika »reporterja Surle«, nad katerega se je pritožil odgovorni urednik tednika Reporter Silvester Šurla, ker se je v njem menda prepoznal. V letos izdanem zborniku našega društva z naslovom »Onstran demokracije« smo dokumentirali tudi številne politične posege v program RTV Slovenija, suspenze in primere cenzur. V Liberalni akademiji razumemo ustvarjalce oddaje Hri-bar tudi zato, ker smo v vrsti izjav, v kateri smo branili novinarje, tudi sami bili cenzurirani. Hkrati izražamo pričakovanje, da bo vladajoča koalicija z zakonskimi in drugimi koraki končno zaščitila novinarsko avtonomijo zaposlenih v zavodu in s tem prekinila s strahovlado, ki so je ti deležni. Ker si ne predstavljamo, da bi tako zelo kompromitirano vodstvo RTV Slovenija lahko še dostojno in z ugledom, če ga še sploh ima, opravljajo svoje naloge, ga pozivamo, naj razmisli o častnem umiku.

Za IO Liberalne akademije
predsednik LA
dr. Darko Štrajn

10.10.2009