2. 1. 2013 Cenzurirano

Čas za pravico – Poziv evropskim državljanom iz Palestine (BDS Slovenija)

BDS Slovenija v sodelovanju z gibanjem International Solidarity Movement (ISM) poziva državljane Republike Slovenije, da izrazijo svoje nasprotovanje do izraelskih vojnih zločinov in na to opozorijo svoje izvoljene predstavnike. Kliknite tukaj če želite podpisati in poslati elektronsko sporočilo slovenskim politikom – registracija ni potrebna in vzelo vam bo le minuto časa.

Prosi svojo vlado in poslance v Evropskem parlamentu naj prekinejo Dogovor o sodelovanju med Evropsko unijo in Izraelom (Eu-Israel Association Agreement) in sporazum ACAA, ter se borijo za človekove pravice in konec okupacije.

Predstavniki evropskih vlad so izrazili skrb glede izraelskega načrta za izgradnjo 3000 novih naselbinskih enot na Zahodnem bregu. Visoka predstavnica EU Catherine Ashton je ponovila, da »je vsa gradnja naselij ilegalna po mednarodnem pravu in predstavlja oviro miru.«

Medtem ko so izjave o zaskrbljenosti glede izraelskih vojnih zločinov in kršitev mednarodnega prava dobrodošle, pa v praksi izraelska vojaška okupacija in apartheidne politike, vključno z njihovimi projekti naseljevanja na Zahodnem bregu, nadaljnjim obleganjem in napadi na Gazo, uničevanjem palestinskih domov, ilegalno priključitvijo okupiranega vzhodnega Jeruzalema, arbitrarnimi aretacijami in mučenjem odraslih ter otrok, hudimi omejitvami svobode gibanja in dostopa do virov in ostalimi ilegalnimi vojaškimi operacijami, prejemajo neposredno podporo iz Evrope.

Evropska podpora je izražena v preferenčnih pogojih, ki so namenjeni Izraelu znotraj dogovorov o trgovanju in sodelovanju z Evropo (TradeandAssociationAgreements). Dogovor o sodelovanju določa, da »morajo odnosi med strankami, kot tudi določbe dogovora samega temeljiti na spoštovanju človekovih pravic in demokratičnih načel«, in da to »predstavlja osnovni element tega dogovora«.

Do sedaj so članice EU ignorirale svojo obveznost končati dogovor zaradi izraelskih kršitev človekovih pravic. Čas je, da se konča evropsko strinjanje z izraelskimi vojnimi zločini.

Povej svojemu ministru za zunanje zadeve in svojim predstavnikom v Evropskem parlamentu, da je čas za ukrepanje in konec evropskih trgovinskih dogovorov z Izraelom in konec trgovanja s podjetji, ki delujejo znotraj okupiranega ozemlja, dokler Izrael ne izpolni svojih odgovornosti po mednarodnem pravu: končati okupacijo in kolonizacijo vse arabske zemlje in uničenje zidu; prepoznavanje osnovnih pravic palestinskih državljanov Izraela do popolne enakosti; in spoštovanje, varovanje in promocija pravic palestinskih beguncev, da se vrnejo v svoje domove in posesti, kot je določeno v resoluciji 194 Združenih Narodov.

Oznake: