23. 1. 2012 Zofijina bodica

Poštena ponudba: za Programska izhodišča EPK dobite kosilo!

Avtor:

Na dejstvo, da so Programska izhodišča EPK izginila neznano kam, da bi bilo treba za njimi skoraj razpisati tiralico, kot tudi na dejstvo, da tega noben medij in posledično javnost zaenkrat ni uspel zaznati, opozarjam že od svojega zapisa 30. maja 2011. Povedano preprosteje: že osem mesecev izginotja omenjenih izhodišč nihče niti najmanj ni javno problematiziral kot nenavadno ali celo nedopustno stanje stvari.

Danes nadaljujem in povedano podčrtujem s pošteno ponudbo: kdor jih najde med javno objavljenimi dokumenti (na spletu), mu iz lastnega žepa plačam imenitno kosilo Pri Florjanu po njegovi izbiri.

Kar je ostalo za njimi, je zgolj parodična elaboracija. Meni po požrtvovalnem iskanju znova ni uspelo. Našel sem jih, z veliko težavo, pripete kot neintegralni del zgolj v dokumentu Mariborsko kulturno središče – MAKS na spletni strani mariborske občine – toda tega ne jemljem za objavo v pravem pomenu, zgolj za naključno adendo k nekemu dokumentu. Ne, Programska izhodišča so misteriozno izginila ali so bila izbrisana, npr. na uradni strani EPK; nekoliko kasneje je izginil tudi njihov prevod v angleščino. Tam nas, kakšna ironija, v skladu z geslom o vrtenju in preobratih čaka opozorilo, da se sicer ni zmešalo, temveč zavrtelo mojemu/vašemu računalniku. In da bo še treba vrteti (sic!):

epkstran

Kot lahko sluti celo najbolj dobronamerna duša, se bo vrtenje tudi po ponovitvi odvilo v prazno – glede na vso hipersimboliko emblema EPK nekam predvidljivo dejanje. Toda nazaj k vprašanju izhodišč. Zakaj so tako pomembna? Ker so uradni dokument zavoda EPK, ker jih je potrdil programski svet na svoji seji 3. septembra 2010 in ker je bil Tomaž Pandur za njihovo izvedbo (resda ne le zanjo) tudi primerno plačan. Govorimo o famoznem honorarju v višini 23.000 evrov. V Večeru smo 7. septembra 2010 lahko prebrali:

Mesto prihodnosti

Programska izhodišča evropske prestolnice kulture Maribor 2012, kot jih je pripravil predsednik programskega sveta projekta Tomaž Pandur

Pod naslovom Mesto prihodnosti je Tomaž Pandur, predsednik programskega sveta zavoda Evropska prestolnica kulture Maribor 2012, zastavil programska izhodišča prestolnice. Da ne gre za nezavezujoče zasebno vizionarsko sanjarjenje predsednika, je jasno od petka, 3. septembra, ko je dokument sprejel in potrdil programski svet. Na isti seji je programski svet potrdil tudi programskega direktorja prestolnice, Mitjo Čandra. Ta od izvolitve do včeraj ni bil dosegljiv, njegov mandat se prične 1. oktobra, takrat bo po napovedih predstavil svojo vizijo in morda komentiral izhodišča programskega sveta, iz katerih objavljamo nekaj odlomkov.

Danes, kot rečeno, izhodišč EPK nihče ne pogreša. Ne le, da jih ni mogoče najti, nanje se nihče ne sklicuje, postala so tabuizirana, tako kot marsikateri segment dogajanj okoli EPK. Čeprav že ob nastanku in vse do danes niso bila deležna praktično nikakršne kritične recepcije, temveč so bila sprejeta kot poslana in dana ljudstvu od Boga. A kar Bog da, to tudi nepričakovano vzame…

Programski direktor je nekoč zapisal: »Sam sem ob snovanju svoje programske vizije izhajal iz Pandurjeve vizije kot izhodiščne in centralne točke. Povezal sem jo z odpiranjem mestnega središča in celjenjem mestnih obrobij ter digitalno sfero v celoto pod skupnim motom – reanimacija mesta.«

Pri Florjanu ponujajo marsikaj. Zgolj za pokušino v zimski ponudbi: pappardelle z dimljeno postrvjo, dušenim sladkim zeljem, radičem in hrenom. Ampak obljubil sem, da je izbira vaša!

florjan

Oznake: