31. 10. 2007 Predavanje

Večer strahov

Prizma

Strah, groza in srh
Večer strahov
Predstavitve in grozljiva zabava

V sredo, 31. oktobra 2007, se bodo v Kulturnem inkubatorju, Koroška 18, Maribor, od 20h naprej zvrstila predavanja, ki bodo na različne načine predstavila grozljivo / srhljivo. Prireditev organizira MKC Maribor, v izvedbi Društva ljubiteljev znanstvene fantastike in fantazije Prizma. Teme, povezane z grozo, bodo predstavile: Tanja Cvitko – Psihologija strahu, Branka Resnik – Tim Burton in Ines Čepin – Hellraiser.

Prizma je mlado društvo, ki na Slovenskem deluje od novembra 2005. Njegov namen je druženje članov in pristašev društva ter izmenjava mnenj o (znanstveni) fantastiki, fantaziji in sorodnih temah v vseh izraznih oblikah. Tako v društvu delujejo in se spoznavajo ljubitelji literature, filmofili, amaterski striparji in risarji ter igralci namiznih in računalniških iger.

Na Večeru strahov po predstavitvah sledi druženje v horor vzdušju s krvavimi vampirskimi okrepčili ter srhljiva družabna igra Pin the Pinhead, v kateri bo zmagovalcu podeljena grozljiva nagrada.

Tesnobna duševna stanja kot so strah, groza in srh so sicer negativna, vendar jih kljub temu mnogi posamezniki radi podoživljajo ob branju grozljive literature ali ogledu grozljivk/srhljivk. Pri tem početju zavestno želimo, da nas preveva občutek ogroženosti zaradi neprijetnega, neznanega, nenaravnega, oziroma tistega, kar si nismo zmožni racionalno razložiti. Kot horor v najširšem pomenu besede bi lahko označili katerokoli umetniško delo, katerega namen je prestrašiti, šokirati in / ali zgroziti občinstvo.

Ravno to bodo poskušale doseči predavateljice iz društva Prizma.

Tanja Cvitko

PSIHOLOGIJA GROZE

Kakšni čustvi sta strah in groza ter kakšno zvezo z njima imajo fobije, napadi panike in kurja polt? Zakaj si jih radi mazohistično povzročamo kljub temu, da so neprijetna? Česa pa se vi bojite? Pajkov ali klovnov?

Branka Resnik

TIM BURTON

Jack, Vincent, Corpse Bride, Beetlejuice, Edward in še mnogi drugi so nenavadni junaki, ki so oživeli na filmskem platnu in nam podali pravljično nevsakdanji svet. Svet, kjer so zgodbe drugačne od sive povprečnosti in dolgočasne realnosti. Tim nas pahne v svet melanholije, morbidnosti, drugačnosti, hudomušne navihanosti, vse zavije v prelepo glasbo in nam dovoli, da z njim odpotujemo v kraje, kjer je drugačnost dobrodošla in priporočena.

Ines Čepin

HELLRAISER

Predavanje o kultni grozljivki, katere oče je Clive Barker. Zakaj preostala nadaljevanja v seriji filmov ne morejo doseči veličine prvenca, kdo in zakaj so Cenobiti, kako je nastala The Lament Configuration in kako preživeti, ko se odpre žrelo Pekla, ki mu vlada zloglasni Leviathan….