16. 3. 2006 Filmsko, Predavanje

»City lights«

Avtor:

Filmozofski večer

Društvo za razvoj filmske kulture (http://filmsko.org/) vas v navezi z Zofijinimi vabi na filmozofski večer z filmom »City Lights« in predavanjem priznanega filmskega teoretika in publicista Stojana Pelka. Na Mali oder Narodnega doma vas vabimo v četrtek 16.3.2006 ob 19. uri.

KINO KLUB NARODNI DOM

Program:

19.00

City lights

(Luči velemesta)

ZDA, 1931, DVD, čb, zvočni, 87′, komična drama, režija in scenarij: Charles Chaplin

Prvi Chaplinov zvočni film, čeprav zaradi znanega režiserjevega nasprotovanja zvočnemu filmu brez ene same izgovorjene besede, je ganljiva zgodba o ljubezni med potepuhom (Chaplin) in slepo prodajalko cvetja (Virginia Cherrill), katere družina nima denarja, da bi plačevala najemnino. Potepuhovo navidezno prijateljstvo z ekcentričnim bogatašem mu omogoči, da postane njen dobrotnik, a tudi snubec.

21.00

Predavanje Stojana Pelka, znanega filmskega teoretika in publicista

o glasovnih in slikovnih razsežnostih Chaplinove mojstrovine oziroma o tem, kako Chaplin leta 1931 odgovori na še svežo iznajdbo zvočnega filma: z ljubezensko zgodbo nemega potepuha in slepe prodajalke rož zasnuje eno najbolj zgovornih avdio-vizualnih del 20. stoletja.

Po predavanju bo sledila še predstavitev Pelkove knjige Filmski pojmovnik za mlade (v sodelovanju z mariborsko Založbo Aristej).

Vstopnine ni!

Vabljeni!