29. 9. 2004 Predavanje

Homoseksualci – nagnusna vrsta

Avtor:

O medijskih podobah homoseksualnosti

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, prirejajo in vabijo na predavanje sociologa magistra Romana Kuharja z naslovom »Homoseksualci – nagnusna vrsta«, ki se bo odvijalo v sredo, 29. septembra 2004, s pričetkom ob 18.00 uri v Galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru.

Raziskava Mirovnega inštituta o vsakdanjem življenju gejev in lezbijk v Sloveniji je pokazala, da je nekaj več kot 60 odstotkov gejev in lezbijk prve informacije o homoseksualnosti iskalo ali dobilo v množičnih medijih. Mediji so trg z identitetami, v katerih se ogledujemo, prepoznavamo in prek katerih vidimo in razumemo druge okrog nas. Naša identiteta se zato med drugim oblikuje tudi glede na medijske diskurze ali »govore«, ki smo jim izpostavljeni. Smiselno je torej vprašanje, na kakšen način mediji konstruirajo homoseksualnost, kakšne so medijske podobe lezbijk in gejev. Roman Kuhar je analiziral 30 let poročanja tiskanih medijev o homoseksualnosti v Sloveniji, od leta 1970, ko se o homoseksualnosti skorajda ne piše, do leta 2000, ko homoseksualnost postane tema običajnih dnevnih notic in hkrati senzacionalistična, spotakljiva vsebina, ki prodaja časopise. Ugotavlja, da je najpogostejše načine, kako homoseksualnost vstopa v medije, možno razdeliti v pet medijskih praks: stereotipizacija, seksualizacija, skrivnost, medikalizacija in normalizacija. Avtor bo v predavanju skozi zgodovinski prerez, ob pomoči tako slikovnih kot tekstovnih primerov iz časopisov in revij, predstavil omenjene medijske prakse.

Mag. Roman Kuhar je raziskovalec na Mirovnem inštitutu. Je avtor dveh knjig: »Mi, drugi : oblikovanje in razkritje homoseksualne identitete« (Škuc, 2001) ter »Medijske podobe homoseksualnosti« (Mediawatch, 2003). Trenutno skupaj s kolegico dr. Alenko Švab zaključuje raziskovalni projekt o vsakdanjem življenju gejev in lezbijk v Sloveniji.