15. 4. 2019 Cenzurirano

Poziv k bojkotu Evrovizije 2019

Izrael bo naslednji mesec gostil tekmovanje za pesem Evrovizije, potem ko je lani na Portugalskem zmagala predstavnica Izraela, Netta Barzilai.

Le nekaj dni po zmagi izraelske predstavnice maja 2018, je izraelska vojska v Gazi pobila 62 Palestincev, med njimi šest otrok, ki so protestirali za svobodo in pravico palestinskih beguncev do vrnitve.

Tega večera je Netta Barzilai v Tel Avivu pripravila zmagovalni koncert, ki ga je gostil župan mesta, ki je na slovesnosti dejal: »Imamo razlog, da smo veseli.« Izraelski premier Benjamin Netanyahu je Netto imenoval za najboljšo ambasadorko Izraela.

Od začetka »Velikega protesta za vrnitev« 30. marca 2018, je izraelska vojska v oblegani Gazi ubila že vsaj 205 Palestincev. Več kot 18000 ljudi je bilo poškodovanih, med njimi na tisoče ustreljenih s pravimi naboji.

Med tem je izraelski parlament apartheid uzakonil tudi v temeljnih zakonih države. Zakon o nacionalni državi Judov je tako rasni diskriminaciji Palestincev podelil ustavnost – hkrati pa izraelski apartheidski režim poskuša svoj pravi obraz, torej desetletja dolgo politiko zatiranja in razlaščanja Palestincev, zakriti z organizacijo dogodkov, kot je tekmovanje za pesem Evrovizije.

Kot apartheid v Južni Afriki, Izrael uporablja umetnost, da diskvalificira naraščajočo obsojanje kršitev človekovih pravic. Izraelske kulturne ustanove so sestavni del ideološkega in institucionalnega okvirja izraelskega režima okupacije, naseljenskega kolonializma in apartheida. Te institucije so s svojim molkom ali aktivnim sodelovanjem očitno vpletene v podporo, upravičevanje in rehabilitacijo izraelske okupacije ter sistematično odrekanje pravic Palestincem.

Ko mednarodni umetniki nastopajo na izraelskih kulturnih prizoriščih in ustanovah, pomagajo ustvarjati lažen vtis, da je Izrael »normalna« država, kot vsaka druga. Večina palestinskih pisateljev, umetnikov in kulturnih centrov je podprla kulturni bojkot Izraela, narašča pa tudi število anti-kolonialnih Izraelcev, ki podpirajo BDS, vključno s kulturnim bojkotom Izraela.

Evrovizijo 2019 v Izraelu je treba bojkotirati in se izogniti normalizaciji izraelskega apartheida in nepovratnega omadeževanja projekta Evrovizije.

Ljudje po vsem svetu prihajajo do enakega zaključka in njihova solidarnost je ohrabrujoča.

Na Islandiji je skoraj 8% prebivalstva podpisalo peticijo za bojkot Evrovizije 2019. Na Irskem so k bojkotu Evrovizije 2019 pozvali nekdanji zmagovalec Evrovizije Charlie McGettigan, župan Dublina, politiki in sindikalni voditelji. Podobni pozivi prihajajo iz Velike Britanije, Švedske, Malte, Avstralije in Španije. Tudi drugje po Evropi se širi nezadovoljstvo. Mnogi znani izvajalci, med katerimi so tudi nekdanji tekmovalci na Evroviziji, so podprli lanski klic palestinskih umetnikov in novinarjev proti sodelovanju na tekmovanju v Izraelu. Kot v boju proti apartheidu v Južni Afriki, bo Izrael le z učinkovitim in trajnim mednarodnim pritiskom prisiljen izpolnjevati svoje obveznosti iz mednarodnega prava in spoštovati človekove pravice.

Palestinske kulturne organizacije so ob pozivu k bojkotu med drugim izpostavile, da »izraelski režim, katerega sestavni del je vojaška okupacija, kolonizacija Zahodnega Brega z ilegalnimi naselbinami ter apartheid, brez sramu zlorablja Evrovizijo kot del svoje strategije ‘Brand Israel’, s katero skuša svetu prikazati ‘lepši obraz’ Izraela, prikriti resnično dogajanje ter preusmeriti pozornost stran od vojnih zločinov proti Palestincem.« Bojkot so že septembra 2018 podprli tudi evropski in svetovni umetniki, ki so svoje pismo objavili v časopisu The Guardian, kjer so zapisali, da »dokler Palestinci niso svobodni in enakopravni ter nimajo dostopa do temeljnih človekovih pravic, ne moremo normalizirati odnosov z državo, ki jim te pravice krati«. Med podpisniki pisma so Brian Eno, The Knife, Wolf Alice in več finalistov Evrovizije, med njimi tudi zmagovalec iz leta 1994. V Sloveniji sta poziv podprla tudi ženski pevski zbor Kombinat ter glasbenik N’toko.

Prebivalci evropskih in drugih držav pozivamo člane Evropske radiodifuzne zveze (EBU), naše javne radiotelevizijske hiše, da prekličejo sodelovanje na tekmovanju za pesem Evrovizije v Izraelu in tako ne podprejo izraelskega kršenja pravic Palestincev. Svoj podpis še vedno lahko oddate tukaj.