21. 4. 2010 Glasbeni ciklon

Zvezdana Novaković

Vroclav, četrto največje poljsko mesto, vsako leto konec marca gosti zanimiv festival, ki v originalu sliši na ime »Przeglad Piosenki Aktorskiej« ali s kratico PPA, kar bi po naše lahko prevedli kot »Festival odrskega petja«. Festival ima na Poljskem bogato tradicijo in je precej odmeven. Njegovi začetki segajo v leto 1979, ko se je osrednje prizorišče festivala, glasbeno gledališče Wroclawski Teatr Muzyczny Capitol preoblikovalo iz izključno operetam namenjenega odra v glasbeno gledališče v pravem pomenu besede in svoj repertoar razširilo tudi na mjuzikle in druge glasbeno gledališke predstave.

Letošnja, že 31 izvedba festivala je potekala med 20. in 28. marcem. Del širšega, recimo temu gledališko-glasbenega festivala, je ob nizu koncertov in glasbenih prireditev prominentnih gostov, med katerimi so letos bili Amanda Palmer, Brendan Perry, Inga Liljeström, Babylon Circus in skupina The Magnets, tudi tekmovanje v igralski interpretaciji pesmi, ki ima znotraj festivala prav posebno mesto. Letos je bilo tekmovanje prvič zastavljeno mednarodno, kar bo po besedah organizatorjev usmeritev tudi v prihodnje.

Tekmovanje je sestavljeno iz treh krogov. V prvem krogu je žirija izbirala med sedemdesetimi prijavljenimi tekmovalci, v glavnem študenti igralskih akademij in drugih nadarjenih pevcev, od katerih se jih je v drugi krog prebilo petindvajset, v finale pa nato šest; to pot izključno tekmovalk. V poznih večernih urah 26. marca so tako v Glasbenem gledališču v Vroclavu razglasili zmagovalce, med katerimi je glavno nagrado poimenovano »Zlati Tukan« prejela slovenska predstavnica, vokalistka Zvezdana Novakovič, sicer tudi članica eksperimentalnega ansambla !Kebataola!, ki ga vodi Karmina Šilec.

Ob prestižni skulpturi je mlada študentka petja in glasbene pedagogike za zmago prejela tudi denarno nagrado in čast predstavitve na festivalu poljskega filma »Visla« v Moskvi, ki bo letos konec aprila. Ob tem je bila povabljena, da naslednje leto na festivalu v Vroclavu pripravi svojo glasbeno gledališko predstavo.

Zvezdana Novakovič je žirijo prepričala s pogumnim in inovativnim programom sodobne glasbe iz roba zgodovinskih avantgard. Predstavila se je z akapela programom sodobnih vokalnih kompozicij.

Intervju1

Poslušamo odlomek koncerta Donatienne Michel-Dansac, ki izvaja »14 recitacij« Georgesa Aperghisa.

V odlomku lahko poslušamo dadaistično »Ursonato« Kurta Schwittersa iz predstave »Spixody« ansambla !Kebataola!.

Žirija, ki so jo sestavljali predsednica žirije, mlada režiserka Magdalena Piekorz, igralec Mariusz Kiljan, priznani pianist Leszek Możdżer, umetnik in glasbenik Mariusz Lubomski in mladi raper LUC, je ob glavni nagradi podelila še dve enakovredni drugi nagradi, ki sta si jo razdelili Maja Kleszcz in Ewa Szlempo, nagrado občinstva je prejela Adrianna Biernacka, nagrada novinarjev pa je šla v roke Malgorzate Fijalkowske.

Legendarni poljski igralec in pevec Bogusław Sobczuk, ki je že vrsto let tesno povezan s festivalom, je o letošnji zmagovalki povedal naslednje: (citiramo) »Če bi bil v žiriji, bi glas nedvomno dal Zvezdani Novakovič: Slovenki, ki je prvič v zgodovini tega festivala spregovorila drugačen, novi jezik. Ta jezik ne pripada nobenemu narodu, je samo njen.…Zvezdana Novakovič nam je skozi čustva posredovala zgodbo, za katero ji ni bilo potrebno uporabiti jezikovne semantike. Navdušen sem nad njenim nastopom. Trikrat sem ji prisluhnil in vsakič sem imel občutek, da je pred menoj odprla nekaj novega…Sporočilo Zvezdane Novakovič je znano samo njej, vendar, če sreča poslušalca, ki je voljan povezati svoje emocije, domišljijo in perspektivo z njenim sporočilom, potem je stik med obema mogoč. Za vsakega umetnika pa je najpomembneje, da se poveže, da najde stik s svojim poslušalcem. Če ta komunikacija poteka na ravni emocij, je to še toliko bolje.« (konec citat)

Ugledno tekmovanje, ki ga je svoj čas prenašala tudi poljska televizija, je z umikom televizije sicer nekoliko izgubilo na popularnosti, a še vedno je to za vsakega mladega umetnika izjemna odskočna deska in priložnost za nadaljnjo kariero.

Ob bok omenjenega tekmovanja, Capitol tekom festivala organizira še dve podobni tekmovanji. Tako imenovano OFF tekmovanje, kjer se predstavljajo glasbene, gledališke in plesne skupine ter tekmovanje uličnega gledališča. Festival vsako leto obišče veliko število pristašev glasbenega gledališča, ki zelo energično in toplo pozdravijo vsakega nastopajočega.

Zvezdano je festival navdušil, ne le zaradi njene zmage temveč tudi zaradi vzdušja in energije, ki jo je začutila v ljudeh.

Intervju2

Glasba, s katero se je Zvezdana Novaković predstavila na Poljskem je del predstav »Prasonata« in »Spixody«, vokalnega ansambla !Kebataola!, ki deluje pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec.

Projekt »Prasonata« je nastal na zvočno poezijo Kurt Schwittersa, svojo premiero pa je predstava doživela januarja letos. Celotno predstavo »Prasonata« bo moč ponovno slišati 31. 5. 2010 v SNG Maribor, in sicer na otvoritvi mednarodnega glasbeno gledališkega festivala »CHOREGIE aka CHOREGIE«, ko bo v »Prasonati« ob ansamblu !Kebataola! nastopil tudi izjemen umetnik Jaap Blonk.

Festival »CHOREGIE aka CHOREGIE« bo Sloveniji in mednarodnemu prostoru predstavil predstave, ki na sečišču glasbe in giba, zvoka in svetlobe, podobe in objekta, uspešno odkrivajo ter prepletajo nove načine zaznavanja. »Choregie« je gledališče, ki ga vodi glasba; kjer glasba, jezik, vokalizacija in gibanje soobstajajo, se dopolnjujejo ali si stojijo drug drugemu ob strani v določeni enakovrednosti. »Choregie« – novoglasbeno gledališče je kot post-dramsko gledališče odprto za širok spekter izraznih sredstev.

Na festivalu bo ansambel !Kebataola! ponovno predstavil tudi projekt »Spixody«. Predstava »Spixody« prinaša zvočno poezijo in avantgardna glasbena dela. Raziskuje glasbo in zvočno poezijo 20. in 21. stoletja, nove zvoke, nove vokalne tehnike in nove oblike izražanja. Predstavlja dela skladateljev kot so John Cage, Ernst Jandl, Kurt Schwitters, Georges Aperghis, Wilfried Hiller, Erik Satie, Kathy Berberien, Claude Lenners, Henry Nigl, Robert Wilson in Morton Feldman. Več o ansamblu in prihajajočem festivalu najdete na spletni strani www.kebataola.si.

Zvezdana Novaković ima za seboj že bogat repertoar glasbeno gledaliških predstav in gostovanj na mednarodnih odrih. Prav tako bogat pa je njen razpon zanimanja za različne zvočne forme, saj se ta razteza od brazilske »bossa nove« do indijske tradicionalne glasbe. Nazadnje je nastopila v tekmovalnem programu Boršnikovega srečanja v Noh igri »Veter v vejah Borov«, režiserja Jerneja Lorencija, s projektom »Spixody« je nastopala v tekmovalnem programu na mednarodnem gledališkem festivalu MES v Sarajevu; sodelovala je pri projektu »Volkswagner« s skupino Laibach in s projektom »Journey of chanting« sodelovala na turneji po Indiji, ki jo je zaključila s snemanjem istoimenske zgoščenke, iz katere lahko odlomek poslušamo tudi v podlagi.

Za zaključek prispevka ji bomo prisluhnili še v dveh interpretacijah »bossa nova« skladb.

Intervju3