26. 12. 2006 Glasbeni ciklon

John Rutter

Božični in tudi pred ter po silvestrski praznični čas, nam je za razliko od drugih podobnih praznikov, s klasično glasbo nedvomno naklonjen, vendar že zaradi specifično religiozne vsebine praznika, tovrstna glasba ne skopari z raznimi preveč posladkanimi melodijami. V tem času je gotovo najbolj poslušana tradicionalna cerkvena koralna glasba. Vsak, ki bi se v sodobni resni glasbi ukvarjal s tem specifičnim žanrom praznične glasbe, bi že po definiciji moral požeti vsesplošno odobravanje. In dejansko nekaj takega lahko trdimo za angleškega skladatelja, dirigenta in producenta sodobne in tudi tradicionalne koralne glasbe, Johna Rutterja.

John Rutter je v tem božičnem času gotovo eden najbolj zasedenih ljudi na planetu. Je mentor, dirigent in ustanovitelj enega najbolj znanih koralnih ansamblov na svetu, »Cambridge Singers«. Z njimi v sklopu svoje priznane založbe »Collegium Records« snema tako svoje kompozicije, kot dela klasikov koralne glasbe. In njegove praznične plošče, so v tem času uvrščene visoko med najbolj prodajanimi ploščami katerekoli glasbene zvrsti.

Šolal se je ob boku sovrstnika Johna Tavenerja, glasbo pa je kasneje študiral na Cambridgeu, kjer je že v letih 1975 in 1979 postal vodja tamkajšnjega zbora, ki ga je, kot že rečeno, leta 1981 preoblikoval v »Cambridge Singers«.

Čast in slava, ki ga je s časom doletela, gotovo ni prišla sama od sebe. Rutter slovi kot nesporen mojster koralnih kompozicij, ki vključujejo skladanje božičnih pesmi, himn in drugih orkestralnih na zborih temelječih kompozicij, med katerimi je moč najti tudi opero za otroke z naslovom »Bang!«

Njegova glasba je pod opaznim vplivom francoske in angleške koralne tradicije zgodnjega 20. stoletja. Četudi sklada pretežno religiozno obarvano glasbo, pa samega sebe ne deklarira za religioznega. Njegova glasba je popularna posebej v ZDA, medtem ko ga doma, v Veliki Britaniji smatrajo za sicer vse pozornosti vrednega skladatelja, ki pa sklada vse preveč neresno glasbo. Kakorkoli, presodite o tem sami.

Za današnjo, posebej praznično slovesnost, bomo poslušali »Requiem za zbor in orkester«. Delo je sestavljeno iz sedmih stavkov, pri čemer je vsak zase zaključena umetnina, ki izžareva svojevrstno anglikansko senzitivnost, ki gotovo ni zgolj glasbena podlaga za kak cerkveni praznik, pač pa umetniško delo, ki najde svoje mesto med največjimi umetninami tako koralne glasbe kot glasbe nasploh. Delo je zelo živ in ganljiv glasbeni komentar na teme morale, rojstva, življenja, smrti, izgube in ponovnega vstajenja.

Za konec, za zapolnitev preostalega časa, bomo prisluhnili še nekaj miniaturnim delom Johna Rutterja, v aranžmaju, ki ga v božičnem času lahko slišimo skoraj na vsakem koraku. Poslušali bomo kompozicije: »Look at the World«, že skoraj ponarodelo »Shaperds Pipe Carol«, ter času primerne »The Christmas Song«, »For The Beauty Of The Earth« in »Candlelight Carol«. Vsa omenjena dela izvaja ansambel »The Cambridge Singers« pod dirigentskim vodstvom samega Johna Rutterja.

Želimo vam obilo užitkov ob poslušanju, z oddajo pa se ponovno vračamo v prihodnjem letu. Upamo, da nam boste prisluhnili tudi takrat. Lep glasbeni skok v novo leto. Srečno.

AVIZO