6. 10. 2004 Oddaja Zofijinih

Oddaja 6.10.2004

Avizo

Današnja oddaja Zofijinih bo posebna, saj vam bomo zavrteli posnetek predavanja, ki se je v organizaciji Zofijinih dogodil prejšnjo sredo, v naši stalni bazi, galeriji Media Nox.

Tema predavanja, ki je imela v naslovu nekoliko negativen prizvok: “Homoseksualci – nagnusna vrsta”, je bilo medijsko spremljanje vprašanja homoseksualnosti. Predaval je magister Roman Kuhar, raziskovalec na ljubljanskem Mirovnem inštitutu.

GLASBA: Frank Zappa – Bobby Brown

Raziskava Mirovnega inštituta o vsakdanjem življenju gejev in lezbijk v Sloveniji je pokazala, da je nekaj več kot 60 odstotkov gejev in lezbijk prve informacije o homoseksualnosti iskalo ali dobilo v množičnih medijih. Mediji so trg z identitetami, v katerih se ogledujemo, prepoznavamo in prek katerih vidimo in razumemo druge okrog nas. Naša identiteta se zato med drugim oblikuje tudi glede na medijske diskurze ali »govore«, ki smo jim izpostavljeni. Smiselno je torej vprašanje, na kakšen način mediji konstruirajo homoseksualnost, kakšne so medijske podobe lezbijk in gejev. Roman Kuhar je analiziral 30 let poročanja tiskanih medijev o homoseksualnosti v Sloveniji, od leta 1970, ko se o homoseksualnosti skorajda ne piše, do leta 2000, ko homoseksualnost postane tema običajnih dnevnih notic in hkrati senzacionalistična, spotakljiva vsebina, ki prodaja časopise. Ugotavlja, da je najpogostejše načine, kako homoseksualnost vstopa v medije, možno razdeliti v pet medijskih praks: stereotipizacija, seksualizacija, skrivnost, medikalizacija in normalizacija. Avtor je v predavanju skozi zgodovinski prerez, ob pomoči tako slikovnih kot tekstovnih primerov iz časopisov in revij, predstavil omenjene medijske prakse.

Mag. Roman Kuhar je raziskovalec na Mirovnem inštitutu. Je avtor dveh knjig: »Mi, drugi : oblikovanje in razkritje homoseksualne identitete« (Škuc, 2001) ter »Medijske podobe homoseksualnosti« (Mediawatch, 2003). Trenutno skupaj s kolegico dr. Alenko Švab zaključuje raziskovalni projekt o vsakdanjem življenju gejev in lezbijk v Sloveniji.

Predavanje

GLASBA: K. D. Lang – Constant Craving

Predavanje

GLASBA: Portishead – All Mine

Predavanje

GLASBA: Duran Duran – Wild Boys

Predavanje

GLASBA: 4 Hero – Star Chasers

Predavanje

GLASBA: Badly Drawn Boy – Once Around The Block

Toliko za danes. Ob tednu osorej vas ponovno vabimo k novim intelektualnim dogodivščinam. Današnjo oddajo smo za vas pripravili…