2. 11. 2018 Obvestila

Napovednik oddaje Zofijini ljubimci, 8. november 2018

V aktualni oddaji nadaljujemo s predstavljanjem tridelne serije posvečene zgodovini anarhizma. Za izhodišče smo si vzeli francosko dokumentarno serijo »Brez bogov in gospodarjev«, ki jo je leta 2016 za televizijsko postajo ARTE pripravil Ramonet Tancrède. Serija s pričevanji strokovnjakov opisuje zgodovino gibanja, ki je svet nenehno navdihovalo s svobodo in uporom. Drugi del, ki mu bomo posvetili aktualno oddajo, nosi naslov »Zemlja in svoboda« in obsega zgodovino anarhizma med leti 1900 in 1927.

Ko se je na začetku 20. stoletja anarhizem znebil svojih nekdanjih demonov, se je zdelo, da gre vse v smeri najboljšega mogočega libertarnega sveta. Zahvaljujoč velikim migracijskim tokovom, ki so ponesli gibanje tudi v najbolj oddaljene kotičke sveta, je uspel okoli svojega cilja združiti večji del kmečkega prebivalstva.

Toda, da bi lahko pred skorajšnjim svetovnim konfliktom njihov ideal triumfiral, si libertarci niso mogli več privoščiti le da se prepuščajo pobožnim željam in si izmišljajo velikodušne prakse. Dvigniti so morali orožje in znova preiti v ofenzivo. Tako so se, od obal Mehike do obsežnih step Ukrajine, v dobi, polni hrupa in besa, Nestor Mahno in brata Florès Magon, znašli v prvih vrstah prvih večjih revolucij 20. stoletja, ko so poskušali enkrat za vselej spremeniti svet.

Vabljeni in vabljene k poslušanju!

Oznake: