7. 5. 2014 Cenzurirano

Maribor – Mesto v krizi, kriza v mestu

Mesto v krizi, kriza v mestu (http://mestovkrizi.si/) je študentski simpozij, ki bo potekal med 9. in 11. majem v Mariboru in ga organiziramo študentje različnih smeri iz različnih krajev, ki študiramo v Ljubljani. Namen simpozija je dvojen: kritično premisliti tematiko urbanega, kaj pomeni mesto, kakšno vlogo ima v družbi, kakšno je bivanje v njem in začeti razmišljati o Mariboru, njegovi kulturi, bivanju v mestu, njegovemu propadu in možnih alternativah. Hkrati želimo preko simpozija kritizirati obstoječe pedagoške procese na univerzi, kjer teorija ne najde stika z družbenimi problemi, profesorji in profesorice pa ne želijo, ne morejo ali ne smejo posegati v družbo. Simpozij se tako zavzema za drugačno družboslovje, takšno, ki bo aktivno odgovarjalo na temeljne družbene probleme, takšno ki si bo drznilo čisto teorijo umazati z družbeno realnostjo. Teorija brez prakse je mrtva, praksa brez teorije pa slepa.

Maribor je bil izbran spontano, saj se kar sam ponuja kot prostor začetka kritičnega premisleka o družbi. Mesto, ki je prešlo težko tranzicijo in ga je deindustrializacija temeljno zaznamovala, kjer je center poln praznih izložb, trgovski centri pa se bleščijo kot templji potrošnje, kjer se življenje žrtvuje denarju, mesto kjer je korupcija zadušila prihodnost. Hkrati pa je Maribor tudi mesto alternativ, kjer skupine oživljajo dvorišča, premišljajo nove načine potrošnje in produkcije, kjer se skupaj z zelenjavo sadijo novi odnosi in meščani znova gradijo institucije preko katerih bodo sami odločali o prihodnosti svojega mesta. Če mestni zrak osvobaja, potem veter drugačnega sveta v Mariboru piha od spodaj.

Ker želimo, da mesto mislimo preko različnih načinov razmišljanja, bomo po mestu tudi kolesarili, se po njem sprehajali, oživljali dvorišča, se gugali in igrali, gledali in seveda govorili ter poslušali. Tako bo mogoče poslušati v GT22 predavanja na teme urbanizma, participacije, ekonomije, politike in kulture, mogoče se bo sprehajati po dvoriščih in po vstajniškem Mariboru, se voziti s kolesom in premišljati prometno ureditev, gledati film, iti naprej v preteklost v muzeju… Za nobenega od dogodkov se ne potrebuje registracije niti denarja, saj je vse dogajanje brezplačno in je namenjeno vsem, ki jih zanimajo premisleki o mestu in o Mariboru. Vsak lahko v bogatem urniku (http://mestovkrizi.si/simpozij/info.html) urbane kritike in zabave najde svoje interese in jih razvija skupaj z drugimi.

Preko simpozija želimo prikazati in premisliti drugačno mesto, mesto od in za ljudi. V enem vikendu želimo prikazati mesto v drugačni luči, ga hkrati premisliti in razgrniti alternative. Cilj simpozija je, da spodbudimo in okrepimo že obstoječe kritične prakse ter misli o Mariboru in o mestu. V mestu želimo pustiti in ojačati duh skupnosti ter drugačnega, bolj igrivega, veselega in človeškega mesta, pa če zgolj samo v podobi gugalnice v parku pred Prvo gimnazijo.

Mesto v krizi_gugalnica

Oznake: