4. 2. 2013 Cenzurirano

Javno protestno pismo uredništva Časopisa za kritiko znanosti

Avtor:

Uredništvo Časopisa za kritiko znanosti ostro obsoja policijsko nasilje, ki se je dogodilo v dopoldanskih urah, dne 4. februarja 2013, v prostorih mestne občine Maribor.

Mariborski državljani in državljanke so izvedli nenasilno protestno zasedbo javnih prostorov mestne občine, ki so po definiciji skupni in obči. Namesto neposredne demokracije so po nareku bivšega mestnega podžupana, ki je obenem sekretar v kabinetu predsednika vlade, doživeli neposredno nasilje.

Uredništvo Časopisa za kritiko znanosti ostro obsoja policijsko nasilje, ki ga že dlje časa spremljamo v Mariboru. Posebej obsojamo zadnjo represivno akcijo, saj sta se v primežu nasilja tokrat znašla tudi sourednica Časopisa za kritiko znanosti, dr. Marta Gregorčič, in naš prijatelj in sodelavec, dr. Franc Trček. Gregorčičeva je kljub mirnemu protestu s strani policije utrpela udarce po glavi in telesu, skrajno nasilno pa so s številnimi udarci policisti ukrepali tudi proti Trčku, ki je povrh vsega bil še selektivno tarča pripora.

Zavedamo se, da je nasilje veliki izenačevalec in da so titule in nazivi v takšnih situacijah malodane nepotrebni. Kljub temu proti temu posegu protestiramo tudi v imenu intelektualne skupnosti, ki ji tako ali drugače pripadamo.

Za intelektualce se včasih zdi, včasih govori, včasih pa tudi drži, da neposredno politično dogajanje zgolj spremljajo od daleč in ga komentirajo iz varnega zavetja slonokoščenih stolpov. Ravno dvojni primer Marte Gregorčič in Franca Trčka tokrat, kakor že mnogokrat v preteklosti, dokazuje, da smo intelektualci zmožni aktivne politične participacije v skupnih stvareh, ki so preveč pomembne, da bi jih prepustili političnim tehnokratom in rokohitrskim strokovnjakom.

Uredništvo Časopisa za kritiko znanosti zahteva, da se vse represivne akcije v imenu demokracije, najsi bodo mehke (kazni) ali trde (udarci in pripori), nemudoma prenehajo! Od politike zahtevamo, da namesto nasilja odpre prostore za javno debato o naši skupni prihodnosti. Širšo javnost, državljanke in državljane, ob tem pozivamo, da premislijo, v kakšno smer bo z nadaljevanjem takšnih ukrepov šla Slovenija. Ta zgodba namreč govori tudi o vas!