2. 11. 2008 Glasbeni ciklon

Max Richter

Dobrodošli v sklopu nove glasbene avanture oddaje Glasbeni ciklon. Po zanimivem postmodernem zvočnem sprehodu v nedrje ameriške sodobne resne glasbe, ki se vse bolj spaja s področjem popularne kulture, se bomo danes pozanimali kako je s tem konceptom v Evropi. Pod lupo bomo vzeli mladega nemškega skladatelja Maxa Richterja.

Max Richter je rojen leta 1966, danes pa med številnimi turnejami in gostovanji, večino časa preživi v Veliki Britaniji. Richter je študiral glasbeno kompozicijo in klavir na Univerzi v Edinburghu, na Kraljevski glasbeni akademiji in pri Lucianu Beriu v Firencah. Po končanem študiju je pomagal pri vzpostavitvi sodobnega klasičnega ansambla »Piano Circus«, s katerim je sodeloval deset let. Ansambel se je specializiral za predstavljanje del skladateljev kot so Arvo Pärt, Brian Eno, Philip Glass, Julia Wolfe in Steve Reich.

Leta 1996 je sodeloval s progresivno elektronsko skupino »Future Sound of London« pri nastajanju njihovega albuma »Dead Cities«. Uspešno sodelovanje se je z skupino nadaljevalo še nadaljnji dve leti, tako da je njegov doprinos slišen tudi na njihovem naslednjem albumu »The Isness«. Deluje pa tudi kot zelo uspešen producent, med drugim se lahko pohvali kot producent leta 2005 posnetega albuma »Lookaftering«, legendarne Vashti Bunyan.

Richter je izdal štiri samostojne albume. Prvega z naslovom »Memoryhouse« je izdal leta 2002, drugega, ki mu bomo prisluhnili tudi v današnji oddaji, leta 2004 in nosi naslov »The Blue Notebooks«, pred dvema letoma je izdal svoj tretji album »Songs From Before« in letos še četrtega z naslovom »24 Postcards in Full Colour«.

Njegovo glasbo je moč slišati tudi v filmih, posebej ga je proslavil film iz leta 2006 z naslovom »Stranger than Fiction«. Leto kasneje pa je sodeloval tudi pri dokumentarnem animiranem filmu »Waltz with Bashir«, režiserja Aria Folmana.

Letos septembra je Richter izdal svoj četrti album »24 Postcards in Full Colour«, katerega odlomke lahko ravnokar poslušamo v ozadju. Gre za zvočni eksperiment, ki predstavlja zbirko zvočnih miniatur za mobilne telefone. V njej se na samosvoj način prepleta serija variacij na temo za godala, klavir in elektroniko. V današnji oddaji pa bomo v celoti prisluhnili njegovemu drugemu albumu iz leta 2004, ki nosi naslovom »The Blue Notebooks«. To je minimalistična godalno-klavirska mojstrovina s primesmi elektronike, ki vsebuje citate iz knjig Franza Kafke in Czesława Miłosza. Odlomke bere angleška igralka Tilda Swinton. Želimo vam prijetno zvočno pustolovščino!

AVIZO