9. 11. 2008 Glasbeni ciklon

Damon Albarn

Kot smo začrtali v preteklih dveh oddajah, nas na začetku jesenskega ciklusa oddaj Glasbeni ciklon, zanima povezovanje popularne in resen glasbe. Če v tem kontekstu omenimo ime Damona Albarna, bi verjetno marsikdo nejeverno zmajeval z glavo. Vendar vodja skupin Blur in virtualne skupine Gorillaz z kar nekaj svojimi glasbenimi projekti kaže izjemno zanimanje za aspekte resne in eksperimentalne glasbe. Ta interes, primerno združen s popularno kulturo, je ponovno izkazal letos, ko je pripravil glasbo za scenski spektakel »Monkey: Journey to the West«, ki mu bomo v celoti prisluhnili v današnji oddaji.

Damona Albarna verjetno ne rabimo posebej predstavljati. Njegova razvejana in bogata glasbena kariera je vsem dobro znana, nenazadnje pa o tem priča tudi preko 30 milijonov prodanih albumov po vsem svetu. Albarna skozi kariero spremlja želja po eksperimentu v polju popularnega, kar je več kot sijajno pokazal v primeru virtualne skupine Gorillaz, ki do danes v svetu popularne glasbe ostajajo neponovljiv fenomen. Nezanemarljivi pa so tudi njegovi posegi na področje scenske in resen glasbe, čeprav gotovo obstaja kdo, ki bi tej oznaki v njegovem primeru upravičeno oporekal. Med tovrstne glasbene eksperimentalne sodi recimo etno album »Mali Music« iz leta 2002, leto kasneje pa tudi album z naslovom »Democrazy« s posnetki glasbe, ki jo je posnel po ameriških hotelih tekom turneje skupine Blur. Leta 1999 je Albarn kot skladatelj sodeloval s priznanim skladateljem filmske glasbe Michaelom Nymanom pri nastajanju glasbe za film »Ravenous«, leto kasneje pa je samostojno ustvaril glavni del glasbe za film »Ordinary Decent Criminal«. Najnovejša tovrstna glasbena pustolovščina nosi naslov »Monkey: Journey to the West«. Gre za odrsko adaptacijo stare kitajske zgodbe iz 16. stoletja z naslovom »Journey to the West« avtorja Wu Cheng-ena. To je starodavna kitajska zgodba, ena izmed štirih velikih novel kitajske literature, o pustolovščin polnem popotovanju budističnega meniha v Indijo, da bi na Kitajsko vrnil starodaven verski tekst. Damon Albarn je predstavo postavil skupaj z znanim kitajskim gledališkim in opernim režiserjem Chen Shi-zhengom, ob pomoči Jamiea Hewletta, ki je poskrbel za sceno in kostume.

Produkcija je svojo premiero doživela na mednarodnem festivalu v Manchesterju, 28. junija lani. V septembru istega leta se je produkcija uspešno predstavila tudi v Parizu, v ZDA pa jo je bilo mogoče videti maja letos. Nadaljnje predstavitve so potekale še v Londonu, predvidene pa so tudi drugje po svetu.

Damona Albarn je pri produkciji glasbe za to scensko delo uporabil preko sto različnih glasbenikov, kar pomeni celoten simfonični orkester in nekaj glasbenikov na pretežno tradicionalnih kitajskih glasbilih. Delo je okarakterizirano kot moderna odrska opera, oziroma kot »cirkus opera«, v njej pa Albarn kombinira značilen ritem popularne glasbe s primesmi tradicionalne kitajske in sodobne resne glasbe. Odrski projekt vključuje preko 70 kitajskih igralcev, pevcev, akrobatov in plesalcev.

Zaradi svoje dolžine je malo verjetno, da boste delo v celoti slišali na kakšnem popularnem mediju, ki drugače predvaja glasbo Damona Albarna, prav zato je današnja prilika toliko bolj posebna. Želimo vam, da jo primerno izkoristite!

AVIZO