31. 10. 2006 Glasbeni ciklon

John Adams

Dela sodobne resne glasbe se v današnjem času vse pogosteje pojavljajo tudi v popularni kulturi. Sodobno resno glasbo tako lahko slišimo kot glasbeno podlago na televiziji, v filmih, na radiu, v računalniških igricah, še pogosteje pa kot miniaturne motive v popularni in seveda tudi alternativni glasbi. Posebej mlajša generacija sodobnih ameriških skladateljev nima z tovrstnim vključevanjem v svet popularnega, trivialnega, nobenih težav. Verjetno eden najuspešnejših tovrstnih sodobnih skladateljev, posebej, če za merilo vzamemo število glasbenih nagrad, je ameriški minimalist John Adams.

V današnji oddaji bomo prisluhnili enemu njegovih zgodnejših uspehov, kompoziciji z naslovom »Shaker Loops« in Violinskemu koncertu iz leta 1993.

Kot eden vidnejših predstavnikov sodobne ameriške resne glasbe, je Adams, sploh glede na še relativno mlada leta – počasi se sprehaja po Abrahamovih letih, deležen številnih častnih nazivov in najbolj prestižnih glasbenih nagrad. Svoje ime je proslavil z reanimacijo žanra opere, ki jo je več kot uspešno oplemenitil z aktualnimi političnimi in zgodovinskimi motivi ter osebnostmi. Njegovo najbolj razvpito delo je opera »Nixon in China«, ki so ji v podobni maniri in z nič manjšim uspehom sledile opere »The Death of Klinghoffer«, »Was Looking at the Ceiling and Then I Saw the Sky« in najbolj aktualna, atomski dobi posvečena opera »Doctor Atomic«.

Po glasbenem stilu je Adams nezgrešljivi minimalist, ki pa poseduje prefinjen občutek za harmonijo, kar njegova dela za orkester postavlja vsaj en nivo višje v primerjavi z slehernim sodobnim komponistom njegove generacije. Močno je pod vplivom pozne romantične glasbe, ki referira na celo vrsto glasbenih mojstrov 20. stoletja. Tako iz polja klasične kot popularne glasbe. Tako je recimo nemalo sorodnosti mogoče najti med njegovim delom in delom kakšnega Stravinskega.

Od impresivnega in zares kakovostnega skladateljskega dela za današnjo oddajo izdvajajmo kompozicijo, ki je bila v idejni obliki prvič zasnovana leta 1978, verzija za godala pa slednjič dokončana leta 1983. »Shaker Loops« ima štiri stavke: Shaking and Trembling, Hymning Slews, Loops and Verses in A Final Shaking. Delo je bilo sprva zasnovano konceptualno in bi naj v glasbi zrcalilo efekt valovanja na vodi. Po nekajletnem izpeljevanju ideje je delo v končni obliki dobilo zanimiv naslov »Shaker Loops«, ki na posrečen način ilustrira tako koncept kot samo glasbo, ki na repetitiven energičen način ponavlja motiv gibanja. Tudi to Adamsovo delo je bilo deležno velike pozornosti sveta trivialnega, kot je to malodane značilno za vso njegovo ustvarjanje. Prvi stavek koncerta tako lahko slišimo v filmu »Barfly«, še bolj znana pa bo glasba igralcem računalniške igre »Civilization IV«, kjer so za glasbeno podlago zlorabili odlomka prvega in tretjega stavka.

Violinski koncert je delo, ki ga je Adams napisal leta 1993 in predstavlja enega bolj sofisticiranih primerkov Adamsovega minimalističnega skladanja. Delo je nastalo po naročilu Newyorškega baleta, kar se odraža v močno poudarjenem ritmu, ki ga lahko slišimo skoz vse tri stavke koncerta.

Prepričani smo, da vas bo na predvečer »vseh svetih«, tovrstna meditativna glasba popeljala v višja spiritualna stanja, ki so nenazadnje potrebna za stik s svetom duhov.

Z oddajo Glasbeni ciklon se na vaše radijske sprejemnike ponovno vračamo ob tednu osorej, do takrat pa vse dobro!

AVIZO

Oznake: