20. 8. 2013 Cenzurirano

O predlogu zakona o javnih zbiranjih

g. Gregor Virant
Ministrstvo za notranje zadeve
Štefanova ulica 2
1501 Ljubljana

Spoštovani g. minister!

Ko je Ministrstvo za notranje zadeve objavilo predlog sprememb zakona o javnih zbiranjih, je aktivnim državljanom vzelo sapo. Pripravljen je bil po največjem valu protestov v zgodovini Republike Slovenije, ki so, v ogorčenju nad korupcijo in zlorabo položajev v političnih strukturah, odjeknili po ulicah številnih slovenskih mest in s položajev odnesli tako vladajočo koalicijo kot tudi mariborskega župana. Kaj je torej odziv oblasti na proteste, katerih gnev se je skozi kasnejše sodne procese izkazal kot popolnoma upravičen? Poskus preprečevanja in oteževanja prihodnjih protestov in omejevanje z ustavo zagotovljene pravice do zbiranja pod pretvezo vzdrževanja „reda in miru“.

Da je namen predloga bil vse prej kot „red in mir“ oziroma varnost udeležencev, lahko razberemo že iz utemeljitve, kjer policija kot velik problem zaznava dejstvo, da nima pravice določiti, na katerem območju je dovoljeno imeti shod ali da nima pravice osebno preiskati in legitimirati vsakega, ki bi se želel shoda udeležiti. Seveda tu poleg spada tudi pravica preprečiti udeležitev na shodu osebam, ki se nočejo legitimirati ali biti obravnavani kot zločinci, ko poskušajo uveljavljati svojo ustavno pravico do zbiranja.

Morda je tu na mestu pripomniti, da Ministrstvo za notranje zadeve ni zahtevalo ali pripravilo predloga sprememb zakona, ki bi jim dal večja pooblastila pri preganjanju koruptivnih politikov ali gospodarskih kriminalcev, katerih početje je bilo povod za proteste.

Ciničen um hitro najde razlago. Ker vlade izvajajo politike, ki državljane potiskajo v revščino, je pričakovati proteste. Tudi sedanja vlada očitno ne namerava spremeniti politik svojih predhodnikov, torej je nujno treba preprečevati ponovitev vala protestov. Tu pa nastopi pričujoči predlog. Ministrstvo za notranje zadeve naredi analizo, kjer ugotovi, da je med novembrom 2012 in februarjem 2013, v času protestniškega gibanja, potekalo 133 javnih shodov. Velik problem se jim zdi, da kar 129 izmed teh ni imelo lastne redarske službe, 108 pa jih sploh ni bilo prijavljenih. Trdijo, da je to alarmantno in da je treba to popraviti. Torej, kako se namenijo poskrbeti, da bo v prihodnje drugače?

Na precej zanimiv način, namreč otežijo prijave protestov s tem, da organizatorjem naložijo dodatno finančno breme organizacije medicinskih intervencijskih ekip. To bi v primeru katere od Mariborskih vstaj konkretno pomenilo, da bi moral organizator zagotoviti tri interventne ekipe z rešilci, tri urgentne zdravnike, dodatne interventne ekipe na dodatni lokaciji, dodatno dežurno osebje tako v bolnici kot v pripravljenosti na domu ter pripravljenost v bolnišnicah samih, kar bi zneslo več tisoč evrov.

Ni treba biti vrhunski analitik, da ugotoviš, da če otežiš in podražiš organizacijo in prijavo shodov, potem bo organiziranih protestov manj in ne več, kar naj bi bil cilj predloga. Ker si državljani, ogorčeni zaradi kraje javnega denarja in lastne revščine, seveda ne morejo privoščiti več deset tisoč evrov vredne organizacije, se bodo pač morali posluževati neprijavljenih shodov. Pri neprijavljenih shodih pa bi policija imela pooblastila, da mesto shoda ogradi in da udeležence ob vstopu legitimira ter opravi osebni pregled, vse udeležence pa bi lahko tudi legalno posnela.

Dvomljiva bi bila trditev, da tako očitnih učinkov izvajanja pričujočega predloga analitiki v MNZ ne bi zaznali, zato je sklepati, da so zaključki, ki smo jih potegnili, tudi dejanski namen predloga. K temu zaključku nas vodi tudi slepilni manever, kateremu je nasedel del civilne družbe in javnosti, ko se je s preureditvijo kazenskih določb brez spremembe višine glob ustvaril vtis, da so se globe drastično povišale.

Po poplavi ogorčenja civilne sfere ste predlog umaknili, kar pozdravljamo. Podobnim sramotnim epizodam pa se je mogoče v prihodnje izogniti, zato Vas pozivamo, da v pripravo novega predloga, v kolikor še vedno smatrate, da je sprememba zakona nujno potrebna, vključite širok spekter civilne družbe. Vsekakor pa bi bilo usmerjanje energije v odpravo razlogov za proteste veliko bolj racionalno kot njihovo preprečevanje.

S spoštovanjem!

Maribor, 14.8.2013

Podpisani:
Iniciativa Mestni Zbor
Zofijini ljubimci
Skupina 29. Oktober
Odprto zavezništvo za Maribor
Pekarna Magdalenske Mreže