1. 3. 2005 Filmsko

Gradec filmsko središče

Avtor:

DIAGONALE, festival avstrijskega filma

Med 14. in 20. marcem bo na številnih prizoriščih v Gradcu ponovno potekal raznolik program projekcij, predavanj, diskusij, okroglih miz, razstav … – partnersko sodelovanje med Avstrijo in Slovenijo, med festivaloma DIAGONALE in DOKMA

Med 14. in 20. marcem bo v Gradcu že osmič potekalo najpomembnejše letno srečanje avstrijskih filmskih ustvarjalcev, producentov, založnikov in filmskih novinarjev, ki bi naj dodali pomemben delež k obljubi organizatorjev, da bo letošnji festival ponudil še več govora o filmih, o filmski produkciji, o filmsko-medijskih temah, ter celo možnost, da se filmski ustvarjalci in publika pogovorijo o odločitvah filmskih žirij. DIGANALE 2005 bo poleg pregleda nove avstrijske filmske bere ponudil tudi nekaj avstrijskih zgodovinskih raritet in nemajhen izbor mednarodnih filmov. Festivalska ekipa, ki jo sestavlja veliko število sodelavcev iz Gradca in Dunaja, bo delovala letos prvič pod vodstvom Birgit Flos (program), Roberta Buchschwenterja (produkcija) in Georga Tillnerja (finance).

Graški festival ni pomemben le za Avstrijo, ampak tudi za Slovenijo, smo lahko razbrali na četrtkovi tiskovni konferenci v Palais Thienfeld (festivalsko središče), na kateri so programski vodje festivala večkrat z zadovoljstvom omenili sodelovanje s Slovenijo oziroma z mariborskim mednarodnim festivalom dokumentarnega filma DOKMA kot partnerskim festivalom (Georg Tillnerj je bil gost prve izvedbe festivala DOKMA). Tako bo na letošnji DIAGONALE potoval dokumentarni film mariborskega režiserja Bojana Laboviča (pred kratkim smo si ogledali njegov zadnji projekt Mariborska dvorišča) o znanem švicarskem psihoanalitiku Paulu Parinu »Potem Goldy reče, to moraš pa enkrat napisati«. Drugi del sodelovanja bo zajemal delovni obisk mariborskih dijakov, študentov AGRFT-ja in dela ekipe festivala DOKMA.

Na letošnjem festivalu bodo prikazani vsi avstrijski igrani in dokumentarni filmi, ki so doživeli premiero leta 2004 ali pa bodo prvič prikazani prav na letošnjem festivalu, kot tudi izbor najboljših avstrijskih kratkih, animiranih in eksperimentalnih filmov. Festival bo letos v šestih dnevih na 141 predstavah prikazal kar 239 filmov vseh žanrov in dolžin, med katerimi je 130 aktualnih avstrijskih filmov in 81 premier. V štirinajstih posebnih programih bo prikazano še dodatnih 61 avstrijskih novih oziroma ponovnih odkritij ter 48 mednarodnih filmov. Uvodna projekcija – Crash Test Dummies Jörga Kalta o težavah romunskega para na Dunaju – bo nakazala na večplastnost združevanja evropskih narodov, s tem pa napeljala tudi na pomembno težišče festivala v mednarodnem sodelovanju (poleg Slovenije bodo sodelovali s številnimi drugimi evropskimi državami).

Med »pogledom nazaj« izpostavljajo organizatorji avstrijskega filmarja Gustava Machatyja. Prikazali bodo izbor njegovih najpomembnejših del, ki so bili predvajani na Češkoslovaškem, v Avstriji in v Hollywoodu: Erotikon (1929), Nocturno (1934), Ljubosumje (1945) in Od sobote na nedeljo / Doživetje noči (1931). Med posebnimi programi festivala bomo zaenkrat omenili predstavitev aktualne filmske produkcije v Turčiji (Turčija je evropski filmski gigant, saj posname letno 60 celovečernih filmov, kar je manj samo od Francije), pri čemer bodo izpostavili pozicijo mladih turških filmskih ustvarjalcev in medijskih umetnikov. Izbor igranih in dokumentarnih del iz neodvisne produkcije bo vodila filmska zgodovinarka Alin Tasciyan iz Carigrada.

Program festivala bo potekal na osmih prizoriščih. Filme bodo prikazovali v štirih kinih (Royal English Cinema, Schubertkino, KIZ in Filmzentrum im Rechbauerkino) v centru Gradca. Na ostalih prizoriščih bo potekal obsežen spremljevalni program razstav, diskusij, okroglih miz, delavnic in predavanj, po vsaki predstavi pa so organizatorji obljubili tudi pogovore režiserk in režiserjev s publiko ter vsakodnevne diskusije v festivalskem središču.

Oznake: