18. 7. 2012 Cenzurirano

Spolnost? Hm, o tem pa ne bi…

Avtor:

Nedavna raziskava ene izmed slovenskih revij o spolnem življenju Slovencev je pokazala, da je pogovor o spolnosti v slovenski družbi še vedno bolj ali manj »tabu tema«. Za 1000 anketirancev, so po njihovih podatkih, »morali« poklicati kar 8000 naključno izbranih.

Ljubezen je vrednota

Nedvomno Slovenci nismo »zavrt« narod, kar se spolnosti tiče, smo pa sramežljivi in o tem, kaj počnemo »pod rjuhami« (ali kje drugje) neradi govorimo v javnosti. Morda se radi s tem pohvalijo moški drug drugemu po kakšni športni rekreaciji ob pijači, ženska pa se zaupa bolj ali manj samo najboljši prijateljici. Tudi nedavna zanimiva raziskava enega izmed komercialnih mariborskih radiev je pokazala, da smo tako ženske kot moški glede spolnosti zelo odprti, raznoliki. Morda je edina težava v tem, da o tem ne razlagamo vse povprek. Spolnost pa vseeno ostaja zelo pomemben element človekovega življenja. Vsekakor pa ne smemo zaobiti ljubezni. Ljubezen je bistvena družbena vrednota. Priznani pokojni slovenski seksolog dr. Marijan  Košiček je zapisal, da je res, da je spolna privlačnost izhodišče za ljubezensko razmerje. Ampak to še ni ljubezen. In dodal: »Vse več se govori o seksu, a noben vrag ne govori o ljubezni. To je strašno.«

Ali je ljubezen predpogoj za spolnost? Za moške največkrat ne, saj gre za zadovoljevanje osnovnih seksualnih potreb, medtem ko ženske, to kaže omenjena raziskava, dajejo mnogo večji poudarek medsebojnemu odnosu, ki je zanje predpogoj za samo spolnost. S tem pa si ženske nič manj ne želijo spolnosti kot moški. Le drugače jo dojemajo.

Prava spolna ljubezen, kot jo imenuje dr. Košiček, daje človeku veliko čustveno moč in sposobnost, da se partnerju prilagajamo; enako pričakujemo tudi od njega. Vendar svoje ljubezni ne smemo precenjevati in je imeti za neranljivo. Če se partner trdovratno vede tako, kot nam ni všeč, ga ne bomo mogli ljubiti neskončno dolgo. Za polnovredno ljubezen je potrebna tudi popolna čustvena osamosvojitev od staršev. Enako velja tudi za ekonomsko neodvisnost, ki je pomembna tudi v partnerstvu; žena je v partnerstvu lahko popolnoma enakopravna šele, ko je ekonomsko neodvisna.

Partnerska zveza in spolnost

»Osnovni kapital za uspešno razmerje je ljubezen do partnerja,« je zapisal dr. Košiček. Uspešno razmerje med partnerjema se meri tudi po spolnosti. Medsebojno spoštovanje, razumevanje, upoštevanje, prijateljstvo, sreča, zadovoljstvo so vrednote, ki krepijo partnersko, naj si bo zakonsko ali izvenzakonsko zvezo. V kolikor je zveza »polna« vsega, je tudi sama spolnost razumljena kot ohranjanje vsega, kar partnerja v zvezi osrečuje. Tukaj igra pomembno vlogo tudi osebno zadovoljstvo, kariera, zdravje in končno tudi družina, ki si jo partnerja ustvarita. Ta krepi odnos med partnerjema in vzpostavlja elemente soodvisnosti in kohezije. V kolikor je partnerski odnos pristen, je tudi spolnost tisti del združevanja, ki prispeva k temu, da tako moški kot ženske le-to ohranjajo in ne »iščejo« drugih partnerjev, ki bi zadovoljevali njihove vsakodnevne ali tedenske spolne potrebe.

Danes se ponuja ogromno priložnosti za moške in ženske, da ob svojih, stalnih partnerjih, »skočijo pod rjuhe« tudi s kom drugim. Anketa revije, ki je naredila raziskavo, je pokazala, da je vseeno veliko več moških, ki jim to predstavlja izziv in potešitev strasti, kot žensk, za katere smo že ugotovili, da jim mnogo več pomeni srčnost, prijaznost, razum, spoštovanje … Dokler »imajo doma vse to«, ne iščejo »zadoščenja« drugje. Ker pa je življenje v partnerski zvezi polno vzponov in padcev, bi si upal trditi, da so ravno slednji tisti, ki velikokrat pripeljejo enega ali drugega do tega, da prestopijo mejo. Ali je povratek nazaj težak, naj vsakdo presodi sam, a vemo, da je ravno »odpuščanj« na področju »skoka čez plota« v partnerski zvezi zelo malo. Običajno se po avanturi enega od partnerjev le-ta tudi konča.

Spolnost v različnih starostnih obdobjih

Omenjena raziskava je potrdila in nasploh je tako, da je seveda odnos do spolnosti glede na starost, različen. Mladi se v moderni družbi zelo hitro odločajo za prve spolne odnose. Na srečo je v izobraževalnih ustanovah velik poudarek na varni spolnosti in osveščanju mladih, tako da se je velikokrat lažje pogovarjati na to temo z mladimi kot z odraslimi.

Zanimivo je dejstvo, da na spolnost ne gledajo samo kot na nekaj samoumevnega, kar doživljajo na najstniških zabavah, temveč je zanje spolnost že sestavni del odnosa med dvema. Dejstvo, ki razveseljuje, saj bodo ti mladi nekoč odrasli in svojim otrokom z več pristnosti kazali pot v življenje odraslih, se z njimi pogovarjali o spolnosti in jih opozarjali na nepravilnosti. Danes elektronski mediji ponujajo veliko »neprave spolnosti«, zato je osveščanje toliko bolj potrebno. Morda ne bo več doma, kot nekoč, otrok iskal odgovore na vprašanja »od kod« od vseh članov družine in ostajal v dvomih, kaj je prav in kaj ne ter na koncu izbral najslabše – pornografijo na internetu.

Partnerska zveza je tista, ki daje spolnosti svoj pečat. Če imamo stalnega partnerja in takšnih žensk in moških je tudi po omenjeni raziskavi največ, se nam ni treba bati. Niti za zdravo spolnost, niti za moralo partnerskih odnosov.

Spolnost je pomembna tudi za tretje življenjsko obdobje. Veliko posameznikov, ki so izgubili partnerja, si poišče »prijatelja«. Domovi za ostarele so pravšnje mesto za druženje, zabavo in velikokrat tudi za spolnost v tem obdobju. Odvisno od zdravja, medsebojnega spoštovanja in želje je tudi to obdobje lahko srečno in zadovoljno.

Še dr. Košiček za konec: »Ljudje pač hrepenijo po močnih čustvih. In v večini partnerstev manjkajo prav močna čustva, strast, ogenj, vse sčasoma postaja bolj mlačno, pusto, sivo. Zato iščejo nadomestke v raznih dr. romanih in limonadastih nadaljevankah, da tako v svoji fantaziji doživljajo strasti, ki jih ne morejo izživeti v realnem življenju.«

Bodimo srečni

Živimo zadovoljno in polno življenje. Naša sreča, ki jo prepletamo v odnosu do partnerja, je tisto, kar nas bogati. Spolnost je samo potrditev tega. In naj nas ne čudi, ko med mimoidočimi vidimo objete mlade, tiste srednjih let, ki se držijo za roke in starostnike, ki si izmenjujejo poljube. To je sreča. To je ljubezen.

Izvirno objavljano v Bonbonu