24. 10. 2014 Kotiček

Valentinov duh – politika za podobami

Valentino’s Ghost (2012)

Pred dnevi so na TV Slovenija predvajali zanimivo dokumentarno oddajo ameriške produkcije z naslovim »Valentinov duh – politika za podobami« (Valentino’s Ghost, 2012). Kot je pisalo v napovedniku, gre za oddajo, ki razkriva, kako ZDA po navodilih ameriške zunanje politike na Bližnjem vzhodu prikazujejo Arabce in muslimane v medijih. Kaj se je zgodilo s podobo junaka? Katere družbene, politične in verske silnice so jo spremenile v družbeno sprejemljiv negativni stereotip?

Leta 1920 je bil Arabec v Hollywoodu junak, ki ga je v svojih slovitih filmih o arabskem šejku igral Rudolph Valentino. Od sedemdesetih let 20. stoletja naprej, po desetletjih rastočega ameriškega ekonomskega in političnega interesa na Bližnjem vzhodu, so Arabci in muslimani v informativnih medijih, na televiziji, v hollywoodskih filmih pa tudi v otroških risankah, vedno bolj pogosto upodobljeni kot utelešenje zla.

Dokumentarni film razgalja resnico v ozadju tabuiziranih tem, ki se jim ameriški osrednji mediji očitno izogibajo ali jih obravnavajo na poenostavljen način z zastavljanjem splošnih vprašanj v smislu: »Zakaj nas tako sovražijo?«. Nekaj strokovnih komentatorjev, med drugim Gore Vidal, Robert Fisk, John Mearsheimer, Anthony Shadid in Niall Ferguson, poskušajo osvetliti razloge za pomanjkanje resnega nacionalnega dialoga o teh temah in razkrivajo vlogo medijev – in ameriške vlade – pri ohranjanju strahu in odpora Američanov do Arabcev, muslimanov in islama.

Katere družbene, politične in verske sile so preoblikovale javno podobo Arabcev in naredile za družbeno sprejemljivo upodabljanje ljudi na Bližnjem vzhodu kot enoznačno barbarskih, fanatičnih, nasilnih, nazadnjaških in na splošno sovražnih do ZDA? Zakaj nadvse nadarjeni umetniki in intelektualci v ZDA menijo, da je popolnoma »realistično« prikazovati Arabce in muslimane na način, ki bi ga, če bi na ta način obravnavali temnopolte, Žide, geje, Indijance itd., opisali in zavrnili kot nesprejemljivega?

Oddaja izpostavlja vzorce in kontekste, ki se skrivajo za globoko zakoreninjenim anti-arabskim, anti-muslimanskim sentimentom v osrednjih ameriških medijih in kulturnih izdelkih, kot so hollywoodski filmi, vključno z recimo večkrat za Oskarja nominiranim in nagrajenim filmom »Zero Dark Thirty« (2012).

V dokumentarni oddaji s svojimi prispevki sodelujejo legendarni, že pokojni ameriški pisatelj Gore Vidal, John Mearsheimer, avtor knjige »The Israel Lobby« (Izraelski lobi), slavljeni britanski vojni dopisnik Robert Fisk, s Pulitzerjevo nagrado nagrajeni novinar Anthony Shadid, priznani škotski zgodovinar Niall Ferguson, ameriška zgodovinarka Melani McAlister, televizijski zvezdnik Tony Shalhoub, medijski strokovnjak Jack Shaheen, hollywoodski scenarist Alan Sharp in drugi.

Več na: http://www.valentinosghost.com

Napovednika: