Svet kot zarota

Cikel predavanj

MMC Kulturni Inkubator (MKC) in Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, smo jeseni 2011 organizirali niz predavanj in razprav pod skupnim naslovom »Svet kot zarota«.

Dogodki so potekali vsak torek, od 18.00 naprej, v prostorih Kulturnega inkubatorja v Mariboru, Koroška cesta 18.

Program:

V torek, 4. oktobra, od 18.00, v Kulturnem inkubatorju

Branko Gerlič bo predstavil tematski sklop predavanj in skušal pojasniti, kaj zarote so in zakaj se poplava teorij o njih sama po sebi zdi zarota.

Branko Gerlič je član društva za razvoj humanistike, Zofijini ljubimci in tajnik sekcije za promocijo UTD pri Zofijinih ljubimcih. Je absolvent VEKŠ-a (sedaj EPF) in nekdanji novinar v TAM-u.

V torek, 11. oktobra, od 18.00, v Kulturnem inkubatorju

Dr. Boris Vezjak bo predstavil svoje aktualno raziskovalno delo o paranoji, ki ga je nedavno strnil v knjigi »Paranoja, manipulacija in racionalnost« (2010)« in v posebni mednarodni številki revije Dialogi, posvečeni kulturni in družbeni paranoji.

Dr. Boris Vezjak predava na Filozofski fakulteti in Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Posnetek na: http://www.zofijini.net/predavanja_psihopolitika

V torek, 18. oktobra, od 18.00, v Kulturnem inkubatorju

Dr. Andrej Fištravec bo predaval o primeru Kasparja Hauserja, uganki iz začetka 19. stoletja: navadni umor ali politična zarota?

Dr. Andrej Fištravec je sociolog. Vrsto let je bil predavatelj na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, sedaj pa je višji svetovalec na Zavodu RS za šolstvo. Je sourednik nedavno izdane devete številke zbornika Subkulture, ki vsebuje ključne misli gostov Družabnega družboslovja v sezoni 2009/2010 ter tudi njegove misli in refleksije o aktualni družbeni krizi. Je sodelavec Inštituta za razvoj družbene odgovornosti – IRDO.

V torek, 25. oktobra, od 17.00, v Kulturnem inkubatorju

O nastavkih za sociologijo zarote bo predaval dr. Jože Vogrinc. Če hočemo vsaj nekoliko razumeti, zakaj se v sodobni družbi širi dojemanje družbenega dogajanja kot niza zarot, in se mu postaviti po robu z racionalnim delovanjem, je dobro prej nekoliko razmisliti o zaroti kot taki. Kakšen tip dejavnosti je zarota? Kdo z njo sploh lahko kaj doseže? Koliko lahko doseže? Kateri so alternativni načini, kako razumeti nekaj, za kar sumimo, da je zarota? – Ni namen, da bi na ta vprašanja zadovoljivo odgovorili. Dovolj bo, da si jih postavimo in se z njihovo obravnavo nekoliko zavarujemo pred strahom pred zarotami.

Dr. Jože Vogrinc na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani predava sociologijo kulture in sociologijo medijev. Vodi tudi Center za medijske študije pri ISH – Fakulteti za podiplomski humanistični študij v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s konceptualiziranjem humanistike in družboslovja, da bi se spoprijela z izzivom radikalnih družbenih sprememb. S tega vidika raziskuje kulture v sodobnih (in primerjalno tudi v drugih) družbah, zlasti vlogo medijev in komunikacije v družbeni reprodukciji.

Posnetek na: http://www.zofijini.net/predavanja_nastavki

V torek, 8. novembra, od 18.00, v Kulturnem inkubatorju

Dr. Primož Šterbenc bo razlagal in razpravljal o težavah pri našem, to je evropskem razumevanju neevropskih kultur.

Dr. Primož Šterbenc je politolog in sociolog, raziskovalec na področju mednarodnih odnosov. Doktoriral je iz sociologije religije. V letih 1998–2003 je bil asistent na Katedri za mednarodne odnose na FDV in član Centra za mednarodne odnose na FDV. V svojem raziskovanju se osredotoča na islam, politično zgodovino muslimanskega sveta, religijsko-politične odnose znotraj muslimanskega sveta, politična dogajanja na Bližnjem vzhodu in odnose med Zahodom in muslimanskim svetom.

Posnetek na: http://www.zofijini.net/predavanja_otezavah

V torek, 22. novembra, od 18.00, v Kulturnem inkubatorju

Dr. Andraž Teršek bo razpravljal na temo: »Izpraznite fakulteto! Intelektualni zločin in zarota zoper vladavino prava«.

Andraž Teršek, pravnik in doktor (ustavnega) prava, je doktoriral na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je bil v letih 1998-2008 zaposlen kot asistent. V tem času se je uveljavil kot pravni teoretik in filozof, predvsem pa kot ustavni pravnik. Za njegovo ukvarjanje s pravom so značilni upiranje pravniškim dogmam in klišejem, konstruktivna kritičnost do pravne realnosti, vztrajanje na trajnem upravičevanju prava z razumnostjo, logiko in moralo, opazovanje temeljnih pravnih vprašanj in problemov z nekoliko drugačnih zornih kotov, vnašanje novosti in novih študijskih pristopov v svet pravne znanosti ter nenazadnje odkritosrčno preusmerjanje pravniške pozornosti na ljudi in obče koristi. Spisal je številna strokovna in znanstvena besedila s področja ustavnega prava, demokracije, človekovih pravic in drugih sorodnih tem. Bil je pomočnik urednika revije Dignitas. Je avtor dveh knjižnih del o svobodi izražanja. Za svoje pedagoško in publicistično delo je kot podiplomski študent prejel nagrado “Mladi pravnik”, ki jo podeljuje Zveza društev pravnikov Slovenije. Spisal je tudi nekaj uspešnih in odmevnih pobud za presojo ustavnosti. S pravniškimi teksti in komentarji pogosto nastopa v javnih občilih. Predaval je na številnih konferencah in seminarjih. Je pobudnik, soustanovitelj in sourednik prve slovenske revije za ustavno pravo REVUS. Po tem, ko je zapustil ljubljansko pravno fakulteto se je kot ustavnopravni raziskovalec zaposlil na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede Koper Univerze na Primorskem. Na tem inštitutu se med drugim ukvarja tudi z razvojem področja prava in politike duševnega zdravja ter vodi Center za povezano znanost in razvoj, katerega temeljni namen je raziskovalno in študijsko ustvarjanje in krepitev ene same, povezane, interdisciplinarne znanosti.

V torek, 29. novembra, od 18.00, v Kulturnem inkubatorju

Žiga Pavlovič bo orisal zarotniške vsebine v medijih.

Žiga Pavlovič je študent medijskih komunikacij na FERI v Mariboru.

V torek, 6. decembra, od 18.00, v Kulturnem inkubatorju

V torek, 6.12.2011 bo ob 18.00 v Kulturnem Inkubatorju dr. Andrej Fištravec izvedel drugi del svojega prispevka k razreševanju problematike zarot in zlasti teorije zarot. Vse zainteresirane vabimo k udeležbi in jih ob tem prosimo, da si pred tem preberejo evangelija po Luki in Mateju (Sveto pismo, Nova zaveza).

V razpravi o teh dveh evangelijih bomo skušali ugotoviti, ali je na podlagi teh dveh dokumentov mogoče ugotoviti, da gre za poseben način prevzemanja oblasti. Način, ki mu lahko rečemo tudi zarota.

Dr. Andrej Fištravec, sociolog, je sedaj zaposlen na Zavodu RS za šolstvo.

V torek, 13. decembra, od 18.00, v Kulturnem inkubatorju

Branko Bembič bo predstavil knjigo Daniela Cohena »Tri predavanja o postindustrijski družbi« in svoja razmišlja o in ob njej, objavljena v spremni besedi k tej knjigi.

Branko Bembič je diplomirani filozof, podiplomski študent ekonomije, trenutno zaposlen v Mestni knjižnici Ljubljana.

Posnetek na: http://www.zofijini.net/predavanja_tri

V torek, 20. decembra, od 18.00, v Kulturnem inkubatorju

“Tajkun” je ena izmed besed, ki je zaznamovala medijski prostor zadnjega desetletja, pa vendar so njene vsebinske implikacije več kot presenetljive. V predavanju Gregorja Lozarja jim bomo sledili s pomočjo knjige Georga Frazerja: “Zlata veja”, pot pa nas bo peljala skozi srednjeveško Japonsko, vse do sodobne mitologije zarot.

Gregor Lozar je mislec, birokrat in pisatelj v nastajanju, ki je v skladu s humanistično tradicijo svojega poklica odločen, da pomoli svoj radovedni smrček tudi v vode politične miselnosti. Leta 2009 je pri založbi Litera izdal svoj prvenec kratkih zgodb z naslovom »Spačene«.

Posnetek na: http://www.zofijini.net/predavanja_tajkun

Brošura (PDF)