Naravoslovje in družboslovje – dve strani iste medalje

Pomladni  2011 cikel predavanj, Društva za razvoj humanistike, Zofijini ljubimci

V okviru pomladnega 2011 cikla predavanj Društva za razvoj humanistike, Zofijini ljubimci, je bila izvedena vrsta izobraževalnih srečanj, namenjenih zlasti srednješolski in študentski mladini in, seveda, vsem drugim zainteresiranim, na katerih so udeleženci lahko aktivno sodelovali v kritičnem obravnavanju in presojanju določenih zanimivih in aktualnih tematik. Izhodišče tokratnega ciklusa predavanj je bilo zavedanje, da sta znanstveni področji naravoslovje in družboslovje prek svojih specializacij postali preveč razdvojeni, ločeni.

Z namenom, da se pridružimo prizadevanjem k vzpostavitvi novih mostov med njima, smo pripravili niz predavanj, ki so jim sledile razprave z zainteresiranim občinstvom, na katerih smo skušali vsaj delno odgovoriti na vprašanje, kakšne in kolikšne so družbene posledice naravoslovnih dosežkov.

Predavanja so praviloma potekala ob četrtkih med 3.3.2011 in 2.6.2011, od 18. ure naprej, v dvorani Gustaf Pekarne-magdalenske mreže v Mariboru, Ob železnici 8.

Program smo pripravili v sodelovanju z MMC – Kulturni inkubator, MKC Maribor in v izvedbi Zofijinih ljubimcev, društva za razvoj humanistike v sodelovanju s Pekarno-magdalenske mreže.

Program:

V četrtek, 3. marca 2011, ob 18.00 v dvorani Gustaf

Toni Pustovrh
Mladi raziskovalec in doktorski študent na Centru za preučevanje znanosti pri FDV Univerze v Ljubljani

Etične, pravne in družbene razsežnosti naprednih tehnologij

Številne nove tehnologije, ki izvirajo iz in posegajo na praktično vsa področja znanosti obetajo neslutene koristi za človeštvo in Človeka. Vendar pa se je ob teh vizionarskih obetih potrebno vprašati: za kakšno ceno?

Posnetek na: http://www.zofijini.net/predavanja_NiD1

V četrtek, 10. marca 2011, ob 18.00 v dvorani Gustaf

prof.dr. Danijel Rebolj
Katedra za gradbeno in prometno informatiko, od 5.5.2011 rektor Univerze v Mariboru

Nanotehnologija namesto betona in jekla

Zidanje iz nano-elementov je za sedaj resda še neizvedljivo. Obeti za prehod na tak način gradnje v ne tako daljni prihodnosti pa so realni. Prednosti so nedvoumne. Kaj pa slabosti?

Posnetek na: http://www.zofijini.net/predavanja_NiD2

V četrtek, 17. marca 2011, ob 18.00 v dvorani Gustaf

»The Money Fix«
Filmozofski večer – film in pogovor

O denarju in njegovih alternativah

Denar je v središču naših sodobnih življenj. Večina nas monetarni sistem smatra za nekaj samoumevnega, vendar pa o njegovem dejanskem pomenu, vplivu na naša življenja in odnose le redko razmišljamo, še manj pa ga razumemo. »The Money Fix« je dokumentarni film ameriške neodvisne produkcije, ki na pregleden in jasen način preiskuje naš odnos z denarjem.

V četrtek, 24. marca 2011, ob 18.00 v dvorani Gustaf

BridA
BridA je umetniški kolektiv, v katerem od leta 1996 ustvarjajo Jurij Pavlica, Sendi Mango in Tom Kerševan. Njihova umetniška produkcija temelji na videu, grafiki, slikarstvu, fotografiji in multimedijskih instalacijah. Pri svojem delu povezujejo tehnologijo in umetniško misel ter bolj kot končni umetniški izdelek izpostavljajo proces ustvarjanja.

Temne plati nanotehnologij

BridA nevidno nanotehnologijo dekonstruira s skupinskim ustvarjalnim procesom – s preprostimi, vsem dosegljivimi orodji in vsakdanjimi predmeti izdelane animacije, ki tematizirajo pasti in potenciale vse bolj prisotne nanotehnologije.

Posnetek na: http://www.zofijini.net/predavanja_NiD4

V četrtek, 31. marca 2011, ob 18.00 v dvorani Gustaf

dr. Gorazd Drevenšek
Medicinska fakulteta UL, vodja laboratorija za kardiovaskularno farmakologijo

Družbene refleksije farmakologije

Kakovost našega zdravja je odvisna tako od našega načina življenja kot od napredka medicinske in farmakološke znanosti. Zlasti slednja pa v človeški družbi zaseda monopolen položaj. Ali ga tudi izkorišča?

Posnetek na: http://www.zofijini.net/predavanja_NiD5

V četrtek, 7. aprila 2011, ob 18.00 v dvorani Gustaf

prof.dr. Borut Bohanec
Biotehniška fakulteta UL

Vloga genetsko spremenjenih rastlin v družbenem razvoju

Profesor Bohanec meni, da je prihodnost človeštva odvisna tudi od uveljavljanja gensko spremenjenih rastlin, namenjenih industriji in prehrani. Nas bo prepričal?

Posnetek na: http://www.zofijini.net/predavanja_NiD6

V četrtek, 14. aprila 2011, ob 18.00 v dvorani Gustaf

Vili Kovačič

Energetski problemi in njihovo (ne)reševanje v svetu in pri nas

Vili Kovačič je znan predvsem kot neizprosen borec proti uresničitvi projekta TEŠ6. Zato je njegovo siceršnje poznavanje težav, s katerimi se sooča človeška lakota po različnih energentih manj znano. Tokrat bo z nami razpravljal o skoraj neskončnih zablodah, s katerimi se skuša človeštvo odrešiti svoje energetske odvisnosti.

Posnetek na: http://www.zofijini.net/predavanja_NiD7

V četrtek, 5. maja 2011, ob 18.00 v dvorani Gustaf

dr. Maja Remškar
Doktorica fizike, ki dela kot raziskovalka na Institutu Jožef Stefan. Svoje delo posveča sintezi anorganskih nanocevk in nizko dimenzionalnih kristalov ter strukturnim raziskavam z uporabo različnih visoko ločljivostnih mikroskopskih tehnik.

Nano: tehnologija, orodje in umetnost

Posnetek na: http://www.zofijini.net/predavanja_NiD8

V četrtek, 12. maja 2011, ob 18.00 v dvorani Gustaf

mag. Franci Pivec
Filozof, sociolog in magister informacijskih znanosti. IZUM Maribor

“Frankenstein ali Pigmalion? O Floridijevi napovedi interneta kot revolucije”

Velik del človeštva, vsaj tisti del, v katerem živimo tudi mi, je postal skoraj bolestno odvisen od vsega, kar je povezano z informatiko in računalniki. Ker pa vemo, da vsakršne odvisnosti predstavljajo nesorazmerna tveganja, bomo ugotavljali, ali to velja tudi za informatiko.

V četrtek, 19. maja 2011, ob 18.00 v dvorani Gustaf

Ana Jovanović
Dipl. filozofinja, mlada raziskovalka na PeF UL, pripravlja doktorat iz filozofije na FF UL.

“O čem govorimo, ko govorimo o kompetencah?”

Predavanje bo predstavilo in obravnavalo osnovna protislovja izobraževalnega diskurza kompetenc. Gre za nov način koncipiranja znanja, ki je v polju političnih in strokovnih skupnosti Evropske unije zadnjega desetletja deležen pozdrava revolucionarnega odkritja, obenem pa se udejanja in vse bolj prežema celokupni sistem izobraževanja, tako evropskega kot slovenskega specifično, vzpostavljajoč se kot novi standard kurikularnih vsebin, učnih, študijskih in raziskovalnih ciljev ter didaktičnih strategij.

Posnetek na: http://www.zofijini.net/predavanja_NiD10

V četrtek, 26. maja 2011, ob 18.00 v dvorani Gustaf

Jirži Koćica in Zoran Srdić Janežič
Jirži Koćica je profesor na Srednji šoli za aranžerstvo. Kot zunanji sodelavec, docent poučuje na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru na Katedri za likovno umetnost.
Zoran Srdić Janežič je kipar, oblikovalec lutk v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Piše likovnokritiške prispevke s področja sodobnih vizualnih umetnosti.

Kiparstvo v nanotehnologiji

Nano umetnost je nova umetniška veja povezana z mikro in nanostrukturami, ki jo ustvari umetnik ali znanstvenik preko kemijskega ali fizikalnega procesa. Vizualizacija poteka prek raziskovalne opreme, kot npr. vrstični elektronski mikroskop in mikroskop na atomsko silo.

Posnetek na: http://www.zofijini.net/predavanja_NiD11

V četrtek, 2. junija 2011, ob 18.00 v dvorani Gustaf

David Žohar
David Žohar je fizik in filozof, ki se poglobljeno ukvarja s transportom materije znotraj Newtonove mehanike. Problematika s katero se bo ukvarjal na predavanju, je zemeljski transport ljudi. Je sprememba pogonskega sklopa iz motorja z notranjim izgorevanjem za elektromotor res rešitev avtomobilske industrije, ali pa je problem morda globlji in je potrebna popolna sprememba koncepta avtomobila, ter našega načina uporabe le-tega? Na predavanju bo spregovoril tudi o tem, zakaj je avtomobil postal statusni simbol in sublimat naših kolektivnih seksualnih frustracij.

Avtomobil včeraj, danes, jutri

Tematika zadnjega srečanja v pomladnem ciklu predavanj bo razvoj avtomobilov včeraj, danes in jutri. Predavatelj bo poskušal narediti pregled pomembnih odkritij v avtomobilski industriji, pogledati njene pomanjkljivosti, poiskati vzroke za krizo v avtomobilski industriji leta 2008, ter možne smeri razvoja v prihodnje.