25. 2. 2015 Kotiček

Moč brez nadzora – Trojka

Macht ohne Kontrolle – Die Troika (Harald Schumann, 2015)

Da bi ohranila posojila, se morajo države v krizi na območju evra uklanjati zahtevam uradnikov, ki niso predmet nobenega parlamentarnega nadzora: Trojke. Rekrutirani so bili s strani institucij IMF, ECB in Evropske komisije in pozivajo k varčevanju v uničujočih razsežnostih. Pozitiven učinek tovrstnih varčevalnih politik pa je za večino izostal.

Po nagrajevanem filmu »Državna skrivnost reševanja bank« se novinar in avtor knjižnih uspešnic Harald Schumann ponovno loteva pomembnega vprašanja: »kaj se v imenu Trojke dogaja z Evropo?«

Uradniki iz treh institucij, IMF, ECB in Evropske komisije delujejo brez vsakega parlamentarnega nadzora. Silijo države v varčevalne ukrepe, ki ogrožajo samo družbeno tkivo in grobo posegajo v življenja milijonov ljudi. Harald Schumann potuje na Irsko, v Grčijo, na Portugalsko, Ciper, v Bruselj in v Združene države ter o tem sprašuje ministre, ekonomiste, pravnike, bankirje in navadne ljudi, ki so se znašli pod diktatom Trojke.

»Kdor ima denar, živi, kdor ga nima, umre,« pravi zdravnik Georgios Vichas, ki v Atenah vodi prostovoljno kliniko, medtem ko so morali javne bolnišnice zapreti. Omejevanje porabe v zdravstvu je pomenilo, da okoli četrtina ljudi nima več zdravstvenega zavarovanja in da so morali po vsej državi zapreti več kot 200 bolnišnic. Podobno absurdna kot je zdravstvena politika je tudi politika minimalne plače, ki jo od zadolženih držav zahteva Trojka. Da varčevanje na ta način ne more delovati, pojasnjuje tudi Nobelov nagrajenec za ekonomijo, Paul Krugman.

Revni bodo revnejši in bogati še bogatejši. Je to evropska politika? Harald Schumann se zavzame za večjo transparentnost in več odgovornosti za socialno Evropo. Zato svojo občinstvo popelje na razburljivo raziskovalno potovanje, na katerem gre do izvorov in učinkov konkretnih odločitev Trojke na terenu.