10. 6. 2023 Cenzurirano

Mariborska občina ne sme uničiti revije Dialogi

“Kritično javnost obveščamo o resnosti nastale situacije in odgovornosti vseh, ki bodo sprejeli odločitev o nadaljnji usodi najpomembnejše kulturološke revije v Mariboru”

Spodaj podpisani smo z največjo možno zaskrbljenostjo sprejeli informacijo, da je finančno ogrožen obstoj mariborske kulturne revije Dialogi, ki bi prihodnje leto praznovala 60 let svojega življenja. Drznemo si reči, da je doslej s svojo dolgoživo tradicijo pomembno zaznamovala tudi in predvsem mariborsko kulturo; končno je vsakič znova odpirala ključne refleksije o kulturnem in družbenem življenju mesta in o tem, pa tudi njegovi prihodnosti, izdala veliko število razprav in ob 50. obletnici tudi dva obsežna zbornika. Vpliv Dialogov k razvoju in spodbujanju kritične misli na področju kulture, literature, umetnosti in humanistike je široko izpričan, tudi k odpiranju javnih debat in poglobljenih premislekov o mariborskem kulturnem in družbenem življenju. Ker so Dialogi članica foruma vodilnih evropskih kulturnih revij Eurozine, so spoznanja avtoric in avtorjev odmevala tudi v mednarodni prostor in tam povečevala prepoznavnost slovenske kulture in države.

V uredniškem odboru revije se pripravljamo na menjavo generacij čez nekaj let, da bi jo izpeljali tako, da bo revija živela naprej, a smo se nepričakovano znašli v položaju, ko moramo revijo ponovno zagovarjati in se boriti za njeno preživetje. Zakaj? Grozi nam namreč, da bodo Dialogi žrtvovani zaradi finančnih težav mariborske občine. Resda po nekaterih podatkih ne bodo edini, kar pomeni zgolj, da je situacija še bolj dramatična. Založba Aristej kot izdajateljica je pogodbo o sofinanciranju revije v letu 2023 podpisala v začetku maja, vendar je župan do danes ni podpisal. Hkrati ni povratnih informacij z občine, a če sklepamo po tem, kar se dogaja področju športa v MOM, tudi nam verjetno grozi 40-% znižanje občinskega sofinanciranja.

Občina Dialoge sofinancira v 25-% deležu celotne vrednosti programa, večinski sofinancer je država oz. Javna agencija za knjigo. A tu je zanka: če bo založba morala krčiti obseg izdajanja zaradi znižanja občinskih sredstev, ne bo izpolnila pogojev iz pogodbe za državna sredstva in bo izgubila tudi sorazmeren delež teh. Mesto Maribor nima veliko kulturnih programov, ki so sofinancirani tudi na državni ravni, zdaj pa lahko z eno samo občinsko potezo uniči vse, kar so Dialogi na državni ravni uspeli doseči. Smo torej v položaju, ko reviji grozi, da bo morala prenehati izhajati in naslednje leto 60. letnika ne bo več.

Zato apeliramo na Mestno občino Maribor, da stori vse, da se Dialoge ohrani, kar pomeni zgolj, da jih sofinancira v znesku, ki je bil izdan z odločbo po javnem razpisu. Ne pričakujemo ničesar drugega, zgolj spoštovanje odločb namesto uničevanja vitalnih in uveljavljenih kulturnih programov, ki so jih gradile generacije. Sicer bodo posledice za kulturno in intelektualno življenje mesta nepopravljive, saj bo revija prisiljena prenehati izhajati.

Kritično javnost zato obveščamo o resnosti nastale situacije in odgovornosti vseh, ki bodo sprejeli odločitev o nadaljnji usodi najpomembnejše kulturološke revije v Mariboru. Obenem apeliramo na druge kulturne akterje v mestu, ki so se znašli v podobni situaciji, da stopimo skupaj in poskušamo ustaviti nepopravljive posledice, ki bodo sledile ob mačehovskem ravnanju občine.

Uredniški odbor Dialogov: mag. Emica Antončič (odgovorna urednica), Igor Bašin (glasba), mag. Primož Jesenko (scenske umetnosti), Petra Kolmančič (literatura), dr. Meta Kordiš (neodvisna kultura), Nataša Kovšca (vizualne umetnosti), dr. Matic Majcen (film), mag. Ciril Oberstar, (družboslovje), dr. Boris Vezjak (kritična misel), dr. Jasmina Založnik (feministični pristopi)