Maribor: včeraj, danes, jutri

Cikel predavanj

MKC Kulturni Inkubator je za jesen 2013 pripravil niz predavanj na temo Maribora, kako je nastal in kakšen je bil, kakšen je in kakšen lahko postane.

Predavanja, ki so se nadaljevala z razpravo in pogovorom, so potekala ob torkih med 24. septembrom in 26 novembrom 2013, od 18. ure naprej, v prostorih Kulturnega inkubatorja, na Koroški 18, Maribor.

Program:

V torek, 24. septembra 2013

Dr. Tone Ravnikar je docent za srednjeveško zgodovino na FF mariborske Univerze, nekdanji kustos velenjskega Muzeja, avtor številnih znanstvenih člankov in monografij bo predstavil najstarejšo zgodovino Maribora, pri čemer bo pozornost usmerjal k nekaterim še odprtim vprašanjem in dilemam o tem obdobju.

Posnetek na: http://zofijini.net/ali-je-maribor-v-12-stoletju-ze-bil-maribor/

V torek, 1. oktobra 2013

Jože Kos Grabar ml, geodet in prostorski načrtovalec bo v zgodovinsko kritičnem orisu prikazal značilne etape v prostorsko-gradbenem razvoju mesta Maribor. Po kratkem uvodu, posvečenem začetkom mesta v 13. stoletju, se bo ukvarjal zlasti z razvojem od 19. stoletja naprej. Svoj nastop bo sklenil s predstavitvijo možnosti za nadaljnji prostorski razvoj mesta in alternative, določene tudi s prihodnjimi družbeno-političnimi in socialnimi okoliščinami.

Posnetek na: http://zofijini.net/prostorsko-gradbeni-razvoj-maribora-od-leta-1200-do-danes-in-ideje-za-jutri/

V torek, 8. oktobra 2013

Milena Antonić je višja konservatorska sodelavka na Zavodu za varstvo kulturne dediščine, kjer je aktivna zlasti na področju izobraževanja; sodeluje v raznih tovrstnih projektih. Povedala nam bo, kakšni so sodobni načini seznanjanja sodobnikov, zlasti mladine, s pomenom varovanja kulturne dediščine in kako to počnemo v Mariboru.

V torek, 15. oktobra 2013

Vili Ravnjak se bo s svojim prispevkom posvetil mariborskemu gledališču od 1785 do danes – družbenim, socialnim, umetniškim in zgodovinskim vplivom. Obravnaval bo ne le SNG, ampak gledališča na sploh in njihovo vse prej kot zanemarljivo vlogo v razvoju mariborske kulture in identitete.

V torek, 22. oktobra 2013

O tem kdaj, zakaj in s kakšnimi posledicami je Maribor prerasel svoje nekdanje meje, je razpravljala dr. Jerneja Ferlež. Dr. Jerneja Ferlež iz Univerzitetne knjižnice Maribor je avtorica številnih publikacij o Mariboru in Mariborčanih.

Posnetek na: http://zofijini.net/maribor-je-preskocil-svoje-obzidje/

V torek, 5. novembra 2013

Profesor zgodovine na Univerzi Maribor, dr. Andrej Hozjan, se je posvetil vsakdanjemu mestnemu utripu, s poudarkom na socialni in poklicni slojevitosti. Med prikazom znanih, bodo predstavljeni tudi za nas nenavadni poklici.

V torek, 12. novembra 2013

Vesna Rebernak, arhitektka in urbanistka z več kot 20 letnimi izkušnjami v ZDA, v predavanju »Kako Dravljično je lahko naše mesto«, predstavila možnosti ponovnega vzpostavljanja življenjskih vezi mesta Maribor z »njegovo« Dravo.

V torek, 19. novembra 2013

Tokrat bo svoje videnje predstavljal dr. Andrej Fištravec, sociolog, župan mestne občine Maribor.
Bodočnost Maribora je utemeljena na sedanjosti. Kaj, koliko in kdaj lahko storimo, da bo Maribor še lepši in boljši nam bo skušal povedati sedanji župan MOM.

Posnetek na: http://www.radiomars.si/info/odprti-termin/373-fistravec-o-bodocnosti (Radio MARŠ)

V torek, 26. novembra 2013

Krajinska arhitektka Barbara Dobič seznanila z možnostmi oživitve Maribora in njegove okolice s posebnim poudarkom na področju med Mariborom in Pragerskim.

Posnetek na: http://zofijini.net/vpliv-maribora-na-prostor-ob-juzni-vpadnici/