19. 2. 2019  Ljubljana

Slovenski mediji – med samocenzuro in sovražnim govorom

  • Organizator: Slovensko mladinsko gledališče

V torek, 19. 2., ob 20:00, vabljeni v Spodnjo dvorano Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana (Vilharjeva 11, 1000 Ljubljana), na pogovor z naslovom »Slovenski mediji – med samocenzuro in sovražnim govorom«, na katerem bosta sodelovala Boris Vezjak in Vlado Miheljak. Večer bo povezoval Erik Valenčič. Vstop je prost.

Medijska svoboda in pluralnost sta življenjskega pomena za vsako resnično demokratično družbo. Že vrsto let opažamo, da je v tem pogledu s slovensko nekaj narobe. Večina vodilnih medijev je v finančnih težavah. Velik del predvsem mlajših novinark in novinarjev je v prekarnem delovnem razmerju; zaradi strahu pred izgubo pogodb ali zaposlitev številni podlegajo mobingu in samocenzuri. V takšnem sovražnem okolju je pogosto ohromljena tudi solidarnost med novinarji samimi.

Na drugi strani medtem vidimo, kako se po družbenih omrežjih in v fašistoidnih medijih, ki se napajajo z denarjem madžarskega režima, razrašča sovražni govor. V slovenski družbi spodbuja ekstremizem, ki se med drugim kaže v zborovanjih zamaskiranih skrajnih desničarjev in v pisemskih napadih z belim prahom zoper izpostavljene posameznike in institucije. Država napoveduje, da bo z novelo zakona o medijih v kratkem začela sankcionirati občila, ki širijo sovraštvo in laži. O tem in drugih potrebnih ukrepih se bo Erik Valenčič pogovarjal s priznanima družbenima kritikoma, medijskima analitikoma in publicistoma, Borisom Vezjakom in Vladom Miheljakom.

Vir: https://mladinsko.com/sl/dialog/21/slovenski-mediji-med-samocenzuro-in-sovraznim-govorom/