14. 5. 2013  Maribor

“Kupujem, torej sem!” ̶ Manipuliranje z ljudmi v potrošniški družbi

  • Organizator: Združenje ateistov Slovenije, Zofijini ljubimci

Vabilo na deseto predavanje

iz ciklusa javnih predavanj v organizaciji Združenja ateistov Slovenije

Magda Šmon: “Kupujem, torej sem!”  ̶  Manipuliranje z ljudmi v potrošniški družbi

Združenje ateistov Slovenije (ZAS) vas s soorganizatorjem “Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike” vabi na javno predavanje z naslovom “Kupujem torej sem!”  ̶  Manipuliranje z ljudmi v potrošniški družbi, ki ga bo izvedla Magda Šmon, univ. dipl. ekon., v torek, dne 14. 5. 2013, s pričetkom ob 18. uri v Infopeki v Upravni zgradbi Kulturnega centra Pekarna, Ob železnici 8 v Mariboru (prostori v pritličju obnovljene zgradbe ob vhodu v kulturni center).

Predavateljica Magda Šmon je po poklicu diplomirani ekonomist. V času svoje poklicne poti je vodila razvojno-tržne projekte na področju farmacije, kozmetike in finančnih storitev ter sodelovala z nekaterimi uveljavljenimi mednarodnimi korporacijami z navedenih področij.

Predavateljica navaja naslednje iztočnice za svoje predavanje:

“Krilatica ‘Kupujem, torej sem!’ ponazarja življenjski slog, značilen za potrošniško družbo zahodnega tipa v preteklem in na začetku tega stoletja. Ljudje smo v takšni družbi potrebe zamenjali za želje in ‘biti’ za ‘imeti’. Dovolili smo, da potrošništvo oblikuje našo osebnost. Smo to, kar nosimo, kar jemo, kar vozimo…. Z nakupovanjem skušamo osmisliti svoja življenja. Vendar nas nakupovanje ne dela srečne.

Nakupovanje je postalo neke vrste nova religija, katere obredi se izvajajo v nakupovalnih središčih. Istočasno pa je tudi človek sam postal potrošno blago. Oblikovanje takšne, v prekomerno potrošnjo usmerjene osebnosti, je možno le z manipulacijo človekove podzavesti, čustev in razuma.

Marketing in propaganda sta razvila vrsto mehanizmov in metod, ki vplivajo na ravnanje ljudi, da si ŽELIJO tisto, kar si MORAJO želeti. Vendar ta manipulacija ne bi bila tako učinkovita, če ne bi bila vključena v celotno družbeno strukturo, od politike do znanosti, kulture in religij(e).”

Ciklus predavanj v organizaciji ZAS se nanaša na teme, povezane z družboslovnimi in humanističnimi pojmovanji religij/-e, z učinkovanjem religij/-e na družbo in človeka, z delovanjem religioznih institucij v politični in drugih nereligioznih sferah družbe ipd.

Posnetki nekaterih prejšnjih predavanj so zainteresiranim na voljo na spletni strani ZAS (glej: http://www.ateisti.si/html/publikacije_.html). Načrtovana je objava posnetkov preostalih predavanj.

Vabljene in vabljeni!