10. 10. 2019  - 17. 10. 2019  Maribor, Ljubljana

Kulturna ambasada Palestine 2019: Mladi in Palestina

  • Organizator: BDS Slovenija

Vljudno vabljeni na Kulturno ambasado Palestine 2019: Mladi in Palestina, ki bo potekala v Ljubljani in Mariboru med 10. in 17. oktobrom 2019.

Kulturna ambasada Palestine je letni dogodek, katere namen je odpreti prostor za palestinsko zgodbo, spodbuditi razmišljanje in širiti razumevanje o dogajanju v Palestini skozi palestinsko kulturo, literaturo, glasbo, kulinariko, zgodovino in ne nazadnje, skozi palestinski glas.

V letu 2019 Kulturno ambasado Palestine namenjamo palestinski mladini. Preko številnih dogodkov, ki bodo potekali v Ljubljani in Mariboru, bomo spoznavali, kako palestinska mladina razume okolje v katerem živijo, kakšni so njihovi upi in načrt za prihodnost, ter kako razmišljajo o družbeno-politični situaciji in prihodnosti v Palestini.

Vabljeni, da se nam pridružite na dogodkih in skupaj z nami odkrivate Palestino skozi zgodbo palestinske mladine!

PROGRAM:

Četrtek, 10.10. ob 17. uri: Infopeka, Ob železnici 8, Maribor

Pogovor z mladimi iz Palestine in Slovenije, udeleženci mladinske izmenjave Humus in marmelada vokviru programa Erasmus+ in v organizaciji Zavoda Voluntariat.

Ponedeljek, 14.10. ob 18. uri: Galerija Janez Boljka, Gornji trg 16, Ljubljana

Otvoritev Kulturne ambasade Palestine s fotografsko razstavo Semena palestinske prihodnosti o življenju mladih v Palestini.

Kako mladi v Palestini dojemajo sami sebe? Kako živijo svoja življenja, o čem sanjajo in kaj si želijo za prihodnost? S to razstavo želimo prikazati delček življenja mladostnikov v Palestini in njihova razmišljanja o zgornjih vprašanjih. To ni raziskava o palestinskih mladostnikih ali holistična reprezentacija njihovih življenj. Gre za umetniški projekt, mozaik slik in zgodb o tem, kako razumejo sami sebe ter kraj in čas, v katerem živijo.

Avtorja razstave sta fotograf Bojan Brecelj, ki je pri projektu uporabil metodo samoportretne fotografije Selffish Studio, in antropologinja Barbara Vodopivec. Razstava je nastala v sodelovanju med palestinskimi in slovenskimi organizacijami: Društvo Humanitas, Proja, Palestinian Vision in Youth Without Borders.

Tisk razstave je omogočila Mestna občina Ljubljana.

Sledila bo manjša pogostitev.

Torek, 15.10. ob 18. uri: Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

Okrogla miza Mlada Palestina, z gostoma: Tamam Abusalama, blogerka in študentka novinarstva, Gaza, Hamza Arbasi, magister menedžmenta kulturnih projektov, Zahodni breg.

Pogovor bo potekal v angleškem jeziku, povezovala bo novinarka Kristina Božič.

Sreda, 16.10. ob 20. uri: Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana

Predvajanje celovečernega filma Omar, režija Hany Abu Assad, Palestina, 2013, 97’, z angleškimi podnapisi. Sledi manjša pogostitev.

Za Oskarja nominiran film Omar nudi pogled na življenje pod izraelsko okupacijo in na naravo izraelskega kolonializma. Film, ki je bil nominiran leta 2014 za Oskarja, je dobil številne nagrade, med drugim za najboljši film na Festivalu v Cannes-u v sekciji Un Certain Regard. Abu Assad je tudi avtor številnih dokumentarnih filmov med katerimi velja omeniti Ford Transit (2002). »S svojimi filmi želim v Izraelcih spodbuditi strah. Moje delo je nadlegovati njihove sanje, zbuditi jih iz fantazije, da okupacija ne obstaja.”

Filmu bo sledila manjša pogostitev.

Četrtek, 17.10. ob 18. uri: Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

Ogled dokumentarnega filma Imprisoning a Generation, režija Zelda Edmonds, 2018, 50’, z angleškimi podnapisi. Sledi pogovor.

Imprisoning a Generation je dokumentarni film, ki sledi zgodbi štirih mladih Palestincev, ki jih je aretirala izraelska vojska in izraelski politični sistem. Njihova perspektiva, skupaj z glasovi njihovih družin, prikaže zapleteno strukturo represije, ki sega preko zaporniških zidov. Film je z angleškimi podnapisi.

Več na: www.palestina.si ali preko elektronske pošte info@palestina.si

Gibanje za pravice Palestincev
www.palestina.si
info@palestina.si