15. 11. 2016  Maribor

Kritiški studio Pranger

  • Organizator: KUD Pranger

Delavnice pisanja kritik

Leposlovje – Humanistika – Gledališče – Prevod

Na Slovenskem deluje kar nekaj šol kreativnega pisanja. Veliko manj je ponudbe s področja vrednotenja literarnih in humanističnih besedil, prevodov in gledaliških predstav. Vendar šele vrednotenje da zaokroženo podobo literarne in gledališke krajine. Brezplačni Kritiški studio Pranger je namenjen vsem, ki bi se želeli seznaniti z osnovnimi pojmi, metodološkimi pristopi in vrstami leposlovne, prevodne, humanistične in gledališke kritike. Delavnice pripravljamo z združenimi močmi edinega slovenskega kritiškega festivala Pranger, Mariborske knjižnice in Oddelka za prevodoslovje Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

PRIJAVE:
Obvezne prijave na festivalpranger@gmail.com ali 040 629 622 ALI natasa.konec@mb.sik.si ali 02/23 52 115 (Mariborska knjižnica). V prijavi navedite, katera delavnica vas zanima (lahko le ena, lahko več): Prevod – Humanistika – Leposlovje – Gledališče

Rok prijave: 10.11.2016

1. delavnica humanistika, 16.30 – 15. 11. in 22. 11. (Goran Potočnik Černe)
2. delavnica gledališka, 16.30 – 17. 11. in 24. 11. (Petra Vidali)
3. delavnica leposlovje, 16.30 – 29. 11. in 6. 12. (Goran Potočnik Černe)
4. delavnica prevod, 17.00 – 7. 12. in 14. 12. (Urška P. Černe); 11.20 – 12. 12. (predavanje – dr. Natalia Kaloh Vid)

Delavnice se bodo izvajale v prostorih Mariborske knjižnice, Rotovški trg 2, prvo nadstropje (gledališče, leposlovje, humanistika), ter Filozofske fakultete, Koroška 160 (prevod).

Potek: vsaka delavnica traja 2 x 2 uri, s 7-dnevnim razmikom.

Delavnice so brezplačne.

TEME

Cvetober teoretske podlage – Branje pred pisanjem – Kako napisati kritiko? – Kje je objavljena, kako je členjena, kako dolga? – Za koga pišemo? – Koliko časa moram vložiti, da je spisana? – Kakšne kompetence in znanja potrebujem – Kako presežem svojo subjektivnost – ali jo sploh moram? – Kritika v živo

NAČINI DELA

Predavanje – Delavnica/delo v skupinah – Samostojno delo – Delo doma – Predstavitev pisnih izdelkov – Vodena debata

MENTORJI

Goran Potočnik Černe

je profesor filozofije in sociologije kulture. Knjižni urednik. Organizator kulturnih, športnih in drugih dogodkov. Publicira, vodi različne delavnice in seminarje. Trener japonskega mečevanja kendo. Ustanovitelj zavoda Misel v Praksi in vodja prve Filozofske posvetovalnice v Sloveniji.

Lekt. Urška P. Černe

poučuje literarno prevajanje na FF v Mariboru in na Poletni prevajalski šoli Premuda (Univerza Graz, Avstrija). M. A. iz nemcistike in primerjalne književnosti. Prejemnica Sovretove nagrade. Več štipendij, priznanj in pozitivnih prevodnih kritik za svoje prevode v nemščino. Članica DSKP in Avstrijskega združenja znanstvenih in literarnih prevajalcev.

Petra Vidali,

M. A. iz primerjalne književnosti. Kritičarka, publicistka in urednica. Urednica kulture na dnevniku Večer. Bila je članica Uredniškega odbora revije Literatura, Upravnega odbora Prešernovega sklada ter drugih žirij. Nagradi: Stritarjeva nagrada za mlado kritičarko in Glazerjeva listina. 2015/2016 selektorica Festivala Borštnikovo srečanje.

Delavnice pisanja kritik izvaja KUD Pranger s soorganizatorji: Mariborska knjižnica, Univerza Maribor, Filozofska fakulteta Maribor – Oddelek za prevodoslovje, Zavod Misel v Praksi, Maribor.

Delavnice pisanja kritik sofinancira JSKD – Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti.