16. 3. 2014 Okrogla miza

Digitalna humanistika

Predstavitev nove spletne strani društva Zofijini ljubimci in okrogla miza na temo medijske prezence humanistike

Ob predstavitvi nove spletne strani društva, smo Zofijini pripravili pogovor na temo digitalne humanistike (DH), katere del se v njeni najširši definiciji prepoznavamo tudi sami. Ob osnovah digitalne humanistike, smo v pogovoru s povabljenimi gosti predstavili tudi nekatere bolj poglobljene percepcije humanistike danes, s posebnim poudarkom na digitalnih medijih, nismo pa spregledali niti klasičnih medijev.

Gostje okrogle mize so bili dr. Tomaž Grušovnik, Žiga Brdnik in dr. Boris Vezjak.

Spremna prezentacija (PDF)

Društvo Zofijini ljubimci je nastalo sredi digitalne revolucije in tako ni moglo zaobiti dejstva, da bo svoje poslanstvo opravljalo predvsem v digitalnih okoljih. Spletna stran je tako že od samega začetka eno naših najpomembnejših orodij za osveščanje javnosti na področju humanistike in filozofije ter posredovanja tehtne pisane besede. Od prvih korakov v svet digitalnega, je osrednja spletna stran že nekajkrat temeljito spremenila svojo podobo, zaradi naraščajočega obsega vsebin in novih tehnoloških rešitev, pa smo se lani ponovno podali na pot temeljite preobrazbe, katere namen je bil en sam -, naša humanistična prizadevanja še bolj trdno umestiti v »spletno vesolje« in jih hkrati približati čim širši publiki.

Tomaž Grušovnik je filozof in publicist, zaposlen na Univerzi na Primorskem, kjer poučuje na Pedagoški fakulteti. Leta 2008 je v reviji Dialogi objavil prispevek z naslovom »Filozofija danes«, v katerem temeljito preizprašuje vlogo filozofije v javnem (medijskem) prostoru.

Žiga Brdnik je diplomirani novinar in filozof, sodelavec časopisa Večer. Je član društva Hedonističnih Kreativcev in programske ekipe Zavoda Udarnik. Diplomiral je s temo »Filozofija kot teoretski temelj in refleksivni moment množičnega tiska«.

Boris Vezjak predava filozofijo na Filozofski in Pedagoški fakulteti v Mariboru. Kot komentator in bloger je oster kritik slovenske družbene stvarnosti, predvsem medijskega in političnega diskurza. Leta 2001 je za Dialoge pripravil obširno temo z naslovom »Mariborski mediji in humanistika«, v kateri raziskuje vlogo humanistike v mariborskih medijih.

Nekaj utrinkov:

Foto: Aleksandra