8. 1. 2012 Zofijina bodica

EPK bizarnosti: Zavrtimo skupaj isto vrtavko!

Avtor:

Kolega me je šele danes opozoril na menda široko znano dejstvo, da je vrtavka, ta osiveli simbol EPK s povabilom k vrtenju, pravzaprav morda celo ukradena ideja. Komu? Predhodni EPK, ki se je končala te dni v Talinu. Kar me je vzpodbudilo h kratki raziskavi.

V Estoniji so vrtavko naredili za priložnostno simbolno darilo. V Mariboru je postala osrednji simbol in slogan projekta EPK, ki sveti z uličnih in cestnih plakatov. Celotno grafično podobo so sicer kreativci in oglaševalci problematizirali. Eno redkih mnenj, ki sem ga prebral o tem, je zapisano v Mladini:

Po mnenju kreativnega direktorja studia IlovarStritar Jerneja Stritarja izbira vrtavke ni sporna, saj je »zadeva tako generično banalna kot denimo vžigalnik, dežnik … Prav tako vrtavka ni osrednji simbol dogodka v Talinu.« V Uradu za intelektualno lastnino so potrdili, da bi moral imeti organizator Evropske prestolnice kulture 2011 Talin vrtavko v Sloveniji zaščiteno kot znamko ali model. Šele takrat bi bil izdelek avtorskopravno varovan. Enako velja za imetnika slogana ‘Lentajmo skupaj!’. Če bi bil ta v Sloveniji registriran kot znamka, bi lahko njegov imetnik kršitve pravice uveljavljal s tožbo.

Čeravno ne gre za plagiat, pa nas je Stritar opozoril na neizvirnost načina nagovora, ki so se ga lotili mariborski organizatorji. Kot pravi, je za dogodek, ki naj bi bil na visoki kulturni ravni, »to še ena zapravljena priložnost, saj je prireditelji, žal, niso izkoristili tako, da bi zagotovili presežek pri oblikovanju celostne podobe dogodka«.

Seveda ne gre le plagiatorstvo. Ampak za odsotnost izvirnosti, za kopiranje, četudi ne nezakonito. Kar pa zares preseneča, je manko omemb te primerjave – torej samega dejstva, da obstaja velika podobnost simbolov. Drži, o njej se je kuloarsko po malem govorilo. A zgornja primerjava v Mladini je edina, ki sem jo našel po dolgem iskanju medijskih problematizacij. Večer tradicionalno nič. Delo nič. Dnevnik nič. RTVSLO nič. In tako dalje. Povedano enostavneje, o podobnosti uporabljenega simbola vrtavke v »European Capital of Culture 2011« in »European Capital of Culture 2012« razen citiranega avtorja v Mladini verjetno doslej nihče ni zapisal ničesar. Dober razlog, da se opozori na to dejstvo. Ali taisto dejstvo kaže na skrbno negovano medijsko sito in zadržanost kritike? Moj odgovor je, če upoštevam še številne druge indice: DA.

zavrtimo
zavrtimo2

Oznake: