17. 4. 2009 Zofijina bodica

Primer Jesenek in sprevrnjena ekološka zavest

V življenju so stvari, mimo katerih preprosto ne moremo. Takšna je gotovo tudi zadeva z Francem Jesenkom, ki je dolga leta pobiral smeti v mariborskem Stražunu in drugod, sedaj pa mu je medobčinski inšpektorat to prepovedal, češ da za pobiranje in odlaganje smeti potrebuje dovoljenje ministrstva za okolje.

Zofijini ljubimci smo nad to resnično bizarno odločbo, o kateri sta v Večeru pisala Gabrijel Toplak in Zlatka Rashid, zgroženi. In zgroženi bi morali biti vsi Mariborčani in državljani. Zakaj te težke besede? Zato, ker je gospod Jesenek odstranjeval smeti prostovoljno in drugim v poduk. Človek, o katerem bi lahko nemara spregovorili tudi v šolah, smeti ni odstranjeval, ker bi opravljal pridobitno dejavnost, temveč zaradi lastne ozaveščenosti glede okolja. Ampak, in to je naša poanta, če smeti ni odstranjeval zaradi pridobitne dejavnosti, in če pri tem nikomur ni škodoval, kvečjemu nasprotno, nas bržčas (razen iz radovednosti) niti ne bi smelo brigati, zakaj je to počel. Če je to počel iz lastne pobude, s tem pa hkrati ni nikomur povzročil škode, se v to nihče ne bi smel vmešavati, še najmanj pa uradni občinski ali državni organi.

Ko se država prične vmešavati v zasebno življenje državljanov, v njihov način, slog življenja, bi nas moralo zelo zaskrbeti. Če to počne celo nekomu, ki se trudi v obče dobro in celo pospravlja za drugimi in s tem zakriva sledi nemoralnega svinjanja, pa je to že škandalozno. Nedopustno je, da država, torej vlada, preko svojega uradnika na ta način šikanira posameznika. Še več, Franc Jesenek je s svojim delovanjem v dejanja spremenil ideale, na katere na deklarativni ravni prisegajo tudi vse stranke vladne koalicije – družbena odgovornost, aktivno državljanstvo, trajnostni razvoj. Te vrednote naj bi predstavljale vrednostni temelj koalicijske pogodbe, zato ni jasno zakaj državni organi delujejo v nasprotju z njimi. Pričakujemo, da bo oblast tista, ki bo dokazala, da imajo posamezniki v tej državi pravice in bo Jesenku raje prisluhnila, namesto da ga šikanira. Morebiti bi se lahko odgovorni vprašali tudi, kakšen zgled s preganjanjem takega posameznika dajejo vsem, ki brezvestno odlagajo smeti na najbolj neprimernih krajih. Takšna sprevrnjena ekološka zavest je verjetno celo simptom, da je z odnosom države do varovanja okolja nekaj hudo narobe.

Oznake: